Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura Oprescu, a participat recent la Conferinta Europeana de Economie Sociala „Entreprising for Tomorow!” care a avut loc in municipiul Iasi.
Ministrul a vazut si produsele realizate de intreprinderile de economie sociala care au fost expuse la Iasi si a discutat cu cei antreprenorii al caror scop principal nu este realizarea profitului ci dezvoltarea unor activitati care aduc beneficii sociale.
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente!
Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>
„Am vazut, la Iasi un model remarcabil de bune practici pentru economia sociala. De la agenti de turism care fac o treaba extraordinara desi sunt in fotoliul rulant pana la cafea prajita cu grija de oameni proveniti din medii vulnerabile. Si pentru ca economia sociala inseamna responsabilitate fata de om si fata de mediu, sacii de cafea sunt folositi pentru crearea unor articole vestimentare superbe”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Economia sociala este un sector in plina dezvoltare in Romania. La mijlocul lunii februarie, ministrul Simona Bucura-Oprescu am semnat, la Liege, foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru economie sociala. Documentul stabileste rolul pe care il au statele membre de a dezvolta intreprinderi nu doar profitabile ci si incluzive si sustenabile.
Banii din PIB-ul Romaniei, catre economia sociala:
„Imi doresc ca economia sociala sa se dezvolte si cream la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale programe prin care sa incurajam acest sector. Vreau ca macar un punct procentual din PIB-ul Romaniei sa fie dat de activitatile desfasurate de intreprinderile sociale”, a mai spus ministrul.
Romania are o traditie indelungata in economia sociala, de la dezvoltarea produselor de artizanat in asociatii cooperatiste si pana la intreprinderile special dedicate persoanelor cu dizabilitati. Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a elaborat un proiect finantat din fonduri europene in cadrul programului „Educatie si formare" in valoare de 4 milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale. Proiectul presupune dezvoltarea unei platforme de vanzari care va facilita promovarea produselor de economie sociala dar si un centru de resurse care va facilita activitatea intreprinderilor sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<