Angajatorul nu ii poate interzice salariatului prezenta in unitate

Codul munciipreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Un angajator poate interzice prezenta unui salariat la locul de munca, in perioada de preaviz, in caz de concediere individuala (dar sa ii plateasca salariul in continuare)? Dar inainte de a i se da un preaviz angajatului?

Raspuns: Potrivit art. 3 alin. (3) din Codul muncii republicat, nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca. Prin urmare angajatorul nu ii poate interzice salariatului prezenta in unitate.

Cu privire la concedierea individuala, persoanele concediate in temeiul art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

In temeiul dispozitiilor contractului colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, in prezent caduc, in cazul concedierii individuale sau colective salariatii puteau lipsi 4 ore pe zi in timpul programului de lucru (iar in unele contracte colective la nivel de unitate aceasta facilitate s-a extins pentru 8 ore pe zi) putand folosi astfel timpul in vederea cautarii unui nou loc de munca.

Prin urmare, numai daca in notificarea de preaviz ati mentionat ca pe durata preavizului salariatul poate absenta de la programul unitatii pentru a-si cauta un loc de munca fara ca aceasta sa-i afecteze salariul si celelalte drepturi salariatul este indreptatit sa lipseasca de la locul de munca pe perioada preavizului in caz contrar nu ii puteti interzice accesul in unitate.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciipreaviz

Data aparitiei: 07 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul nu ii poate interzice salariatului prezenta in unitate Nota: 2.13 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]