Salariatul demisioneaza iar angajatorul solicita preaviz integral. Se mai poate razgandi, renuntand total sau partial la preaviz?

preavizdemisiedemisie fara preaviznotificare demisieinregistrare demisielegislatia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariatul demisioneaza si precizeaza in cadrul actului de notificare faptul ca se angajeaza sa continue activitatea in termenul de preaviz, conform legii si asa cum s-a convenit contractual.

Va amintesc faptul ca la demisie, perioada de preaviz este de maxim 20 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de executie si de maxim 45 dezile pentru salariatii care ocupa functii de conducere.


Codul Muncii - art. 81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.


Nu uitati nici faptul ca daca angajatorul doreste acest lucru, poate renunta partial sau integral la perioada de preaviz ce ar urma sa fie onorata de salariat. Este un drept conferit lui, angajatorului, de a beneficia de prezenta salariatului demisionar pe perioada de preaviz. Insa daca nu doreste acest lucru, nimic nu il poate obliga sa renunte total sau partial la perioada de preaviz din partea salariatului demisionar.


Nu uitati faptul ca nu aceeasi regula se aplica si atunci cand angajatii sunt concediati prin desfiintarea locului de munca, pentru necorespundere profesionala sau pentru inaptitudine fizica si/sau psihica. Aici perioada de preaviz este obligatoriu si nu poat forma obiectul cesiunii din partea niciuneia dintre parti.


Sa revenim la actul demisiei. Tinem cont de faptul ca nu este vorba despre o cerere de aprobare a incetarii contractului de munca. Este un act de notificare a angajatorului iar acesta este obligat sa inregistreze demisia salariatului.


Pe actul depus de salariat, angajatorul va trebui sa precizeze daca renunta sau nu, total sau partial la perioada de preaviz din partea salariatului.

Salariatul: "..... Va aduc la cunostinta vointa mea de a demisiona si ma angajez sa continui activitatea pe perioada de preaviz conform legii si clauzelor contractuale....."

Angajatorul: "....Am luat la cunostinta vointa salariatului de a demisiona cu respectarea perioadei de preaviz de 20 de zile lucratoare/ fara efectuarea perioadei de preaviz/ cu efectuarea unei perioade de preaviz de 5 zile lucratoare....."

In linii mari, rezumativ, acesta este "dialogul" inscris pe care cele doua parti il vor avea si care din acest moment, devine obligatoriu.

Ce inseamna acest lucru?

Daca angajatorul s-a angajat sa tina salariatul in activitate pe toata perioada de preaviz inscrisa in contractul individual de munca, nu va putea dispune incetarea activitatii acestuia, implicit nici a drepturilor salariale, inainte de expirarea termenului.


In acelasi timp, daca angajatorul a decis ca nu are nevoie de serviciile salariatului demisionar pe perioada preavizului si, in consecinta, renunta total sau partial la acest drept ce i se confera prin textul Codului Muncii, el nu se poate razgandi, solicitand ulterior salariatului sa revina in activitate.


Asadar, mare atentie la inscrisurile pe care angajatorul le va inregistra pe actul de notificare a demisiei. In situatia in care partile convin la efectuarea totala a perioadei de preaviz, ambele parti trebuie sa isi respecte obligatiile.


In situatia in care angajatorul nu isi respecta obligatiile sale contractuale, salariatul are voie sa nu mai continue perioada de preaviz.


Situatii in care angajatul poate sa nu isi respecte obligatia de a ramane pe perioada preavizului in activitate:

1. Angajatorul nu isi achita obligatiile financiare fata de salariat (salariu, bonusuri prevazute in acte oficiale, sporuri negociate samd.)

2. Angajatorul nu ii acorda salariatului echipament de protectie, alimentatie de protectie, siguranta in realizarea sarcinilor sale.

3. Angajatorul isi hartuieste salariatul demisionar, atenteaza la demnitatea sa, isi sanctioneaza abuziv salariatul samd.

4. Angajatorul nu i-a acordat zilele de concediu de odihna.

5. Angajatorul ofera alte sarcini decat cele existente in fisa postului, cu scopul de a-l intimida, de a-l injosi, de a-l sanctiona in mod abuziv.


Am putea sa oferim sute de exemple in care angajatorul procedeaza in mod incorect fata de salariatul sau. Atunci cand angajatorii nu isi mai respecta obligatiile din contractul individual de munca, angajatii demisionari nu mai sunt obligati sa ramana pe perioada de preaviz. Insa mare atentie la faptul ca atunci cand un litigiu se declanseaza, va fi nevoie de un set concret de dovezi care sa justifice decizia salariatului de a nu-si onora obligatia de a ramane pe perioada de preaviz.


Va amintesc pe aceasta cale si faptul ca cea mai sigura modalitate de instiintare a angajatorului si inregistrare a demisiei este actul de notificare in scris si apoi inregistrarea in registrul de intrare-iesire al angajatorului.


De la data inregistrarii actului de demisie se calculeaza si perioada de preaviz.


Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia pentru ca altfel savarseste contraventie conform Codului Muncii.


Evident, manifestarea de vointa a salariatului cu privire la incetarea contractului sau (demisie) este irevocabila. Se poate retracta doar prin acordul partilor.


Nu uitati faptul ca in cazul demisiei, nu este necesara emiterea unei decizii de incetare a contractului de munca. Acesta inceteaza de drept la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la acest drept ce ii este conferit de Codul Muncii.


Mult succes in legislatia muncii!


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preavizdemisiedemisie fara preaviznotificare demisieinregistrare demisielegislatia muncii

Data aparitiei: 26 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatul demisioneaza iar angajatorul solicita preaviz integral. Se mai poate razgandi, renuntand total sau partial la preaviz? Nota: 4.57 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]