Angajatul isi da demisia? Top 7 situatii in care nu trebuie sa ii faci o contra-oferta

resurse umanemanagementul resurselor umanemanagement hr
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Suntem tentati sa ne oprim angajatii cat mai mult in companie. Cu toate acestea, sunt zeci de situatii in care este mai bine sa ne despartim in termeni cat mai buni de angajatii nostri, oricat de valorosi sunt pentru companie.

Redau mai jos doar 7 dintre cele mai importante situatii in care nu trebuie sa faci o contra-oferta angajatului care ti-a prezentat demisia:

1. Daca valorile sale nu se aliniaza cu cele ale companiei, este bine sa lasi raporturile sa se termine de la sine.

2. Daca isi doreste un nivel salarial mult peste ce se ofera pe piata, vei descoperi ca se construieste un precedent care poate da peste cap toata grila de salarizare.
Sau o buna parte din ea... Cu toate ca salariile sunt confidentiale, conform Codului Muncii, in practica, informatiile scapa si ajung sa fie stiri arhi-cunoscute in timp record.

Dupa o demisie anulata, poti descoperi o serie intreaga de noi demisii motivate financiar, venite din partea altor profesionisti din companie.

Stabileste de la bun inceput ce eforturi poti cuprinde financiar, care va fi impactul pe termen lung pentru companie, care este castigul pe care il anticipezi daca oferi unui salariat salariul dorit, luand in calcul faptul ca ar putea deveni impovarator pentru organizatie.

3. Daca angajatul isi prezinta demisia din cauza unui conflict cu superiorii, colegii sau cu subordonatii sai, stabileste cum stau lucrurile, cine greseste, cine este marul putred in toata ecuatia.

Nu ii face o oferta sa ramana pana cand nu elimini posibilitatea ca el sa fie cauza situatiei.

La final, vei descoperi ca exista un om care trebuie sa plece si nu este intotdeauna angajatul care isi da demisia.

Studiile arata faptul ca oamenii nu parasesc companiile, nici locurile de munca, nici functiile si nici salariile. Cel mai des, vor doar sa scape de o relatie disfunctionala cu superiorii lor directi.

Daca mai exista si alte cazuri de angajati care se plang de relatia lor cu respectivul superior, atunci solutia este una singura, sa existe o discutie de constientizare cu respectiva persoana. Daca iti alunga angajatii, iti alunga cel mai pretios capital al companiei: capitalul uman.

In acest caz, nu trebuie sa faci o contra-oferta angajatului, ci sa rezolvi situatia: mutarea pe alt post, in alt departament, solutionarea situatiei cu superiorul in cauza.

4. Daca angajatul a ajuns intr-un punct in care stagneaza profesional din cauza ca a atins deja maximul oferit de companie, nu are rost sa il ofertezi financiar. Chiar daca nivelul sau salarial va creste datorita unei oferte, plecarea lui este certa si se va concretiza mai devreme sau mai tarziu. Angajatii care stagneaza profesional devin frustrati si demisioneaza oricum in mai putin de 12 luni de la momentul contra-ofertei.

Singura solutie pe care o poti adopta este sa ii oferi un post pe care isi poate valorifica mai bine competentele, unde poate invata, unde se poate dezvolta profesional. Daca nu exista astfel de locuri in organizatie, cel mai bun lucru este sa il lasi sa isi continue dezvoltarea profesionala.

5. Daca angajatul doreste sa isi schimbe domiciliul, nu ii poti face o oferta care sa il avantajeze decat daca ai un sediu in apropierea noii sale resedinte. Nu presa angajatii sa ramana in companie daca acest lucru le va produce disconfort.

Orele lungi de parcurs domiciliu-birou sunt stresante, oricat ai castiga in plus, la salariu, la final de luna.

6. Nu incerca sa iti ofertezi salariatul sa ramana in companie daca doreste sa inceapa o afacere. Antreprenoriatul reprezinta una dintre optiunile pe care profesionistii au inceput sa le prefere din ce in ce mai mult. Chiar daca ii poti oferi un post mai bun, un birou mai mare sau un pachet salarial mai avantajos, va trai cu regretul afacerii pe care nu a mai apucat sa o puna pe picioare din cauza ta.

La final, oricum isi va da demisia iar compania a pierdut bani in tot acest timp.

7. Pastreaza ofertele in mod principal pentru cei care se potrivesc culturii organizationale a companiei. Exista profesionsti care isi iubesc profesia insa nu se simt atasati nicidecum de compania in cadrul careia activeaza. Acestia sunt profesionistii pe care te poti baza pe termen scurt sau mediu. Investitiile in ei sunt intotdeauna destul de nesigure.

La polul opus sunt profesionistii care au venit in companie datorita companiei, brandului in sine. Isi doresc sa se asocieze cu numele companiei, cu produsele sale si sunt cele mai bune canale de promovare pe care le poti avea. Sunt profesionistii care imbunatatesc reputatia companiei. Si asta nu este lucru putin.


Sa aveti succes in managementul resurselor umane!


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
resurse umanemanagementul resurselor umanemanagement hr

Data aparitiei: 10 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatul isi da demisia? Top 7 situatii in care nu trebuie sa ii faci o contra-oferta Nota: 4.86 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]