Concediul de maternitate in 2024: conditii de acordare atat din punctul de vedere al angajatorului cat si al angajatei

concediu de maternitateconcediu prenatalconditii de acordare concediu de maternitate
Concediul de maternitate in 2024: conditii de acordare atat din punctul de vedere al angajatorului cat si al angajatei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acest articol trateaza toate aspectele concediului de maternitate atat din punctul de vedere al angajatorului cat si al angajatei.
 
Punctele discutate:
 
1. Perioada de acordare
2. Cine are dreptul la indemnizatie de maternitate?
3. Stagiul de cotizare si perioadele assimilate
4. Cuantumul indemnizatiei de maternitate si baza de calcul
5. Cine suporta indemnizatia de maternitate?
6. Procedura de recuperare a contributiei angajatorului pentru concedii si indemnizatii
7. Pana cand se datoreaza indemnizatia de maternitate?
8. Certificatul medical pentru maternitate
 
 
1. Perioada de acordare
 
Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului (art. 23 alin. (1) din O.U.G. nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate).

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind CCC, concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>> 

Care este perioada de acordare a concediului prenatal?
 

Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
 
Concediul medical prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu sarcina.
 
Cu atat mai mult, daca se constata o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o intindere mai mare de 63 de zile.
 
Exemplu
In cazul in care intre data estimata a nasterii si data nasterii copilului exista o perioada de timp mai mare de 21 de zile calendaristice, iar salariata beneficiaza de concediu prenatal cu 63 de zile inaintea datei estimate a nasterii, concediul pentru sarcina va fi mai mare de 63 de zile. Concediul prenatal va fi in acest caz mai mare de 84 de zile (63 + 21), ceea ce genereaza imposibilitatea acordarii celor 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu (art. 2 lit. g) din O.U.G. nr. 96/2003).
 
In aceasta situatie, indemnizatia aferenta concediului pentru cresterea copilului se va acorda numai dupa parcurgerea perioadei de 42 de zile de la nastere.
 
In ipoteza existentei unei stari precare a sanatatii salariatei in perioada sarcinii, in afara acordarii concediului prenatal, medicul are urmatoarele posibilitati:
 
- in cazul problemelor de sanatate independente de sarcina 
 
Daca a intervenit starea de boala a gravidei inainte de a intra in concediul de maternitate, medicul poate elibera un certificat medical privind starea de incapacitate de munca, ce da dreptul la un concediu medical obisnuit, care urmeaza regulile acestui tip de concediu. Acest concediu nu este un concediu de maternitate prenatal.
 
- in cazul existentei unor neconcordante intre specificul sarcinii si posibilitatile angajatorului de a asigura o buna protectie a salariatei gravide la locul de munca
 
Salariata gravida are obligatia de a comunica in scris starea sa de graviditate, in conformitate cu dispozitiile O.U.G. nr. 96/2003, modificata si completata. Angajatorul evalueaza impreuna cu medicul de medicina a muncii riscurile la care este supusa salariata la locul de munca, intocmind un raport de evaluare. Raportul de evaluare contine detalii privind riscurile specifice locului de munca al salariatei in cauza si masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte aceasta.
 
Daca angajatorul nu a putut dispune modificarea conditiilor de munca, respectiv programul de lucru al acesteia, din motive obiective, salariata poate solicita concediul de risc maternal, de cel mult 120 de zile calendaristice, in functie de recomandarea medicului si de justificarea angajatorului.
 
In acest caz nu ne aflam in prezenta unui concediu de maternitate, ci a concediului de risc maternal care se acorda la cererea salariatei, pe baza recomandarii medicului care supravegheaza sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina, daca solicitanta prezinta certificatul de persoana cu handicap.
 

Care este perioada de acordare a concediului postnatal (pentru lauzie)?
 

Durata concediului de lauzie este de 63 de zile, conform art. 24 din O.U.G. nr. 158/2005, modificata si completata.
 
Intrucat exista posibilitatea compensarii intre concediul prenatal si postnatal, durata maxima a concediului de lauzie poate atinge 126 de zile ulterior nasterii copilului.
 
Prevederile O.U.G. nr. 96/2003 il obliga pe angajator sa nu permita revenirea la locul de munca a femeii care a nascut mai devreme de 42 de zile dupa nasterea copilului. De aceea, medicul care a asistat la nastere sau medicul de familie va acorda cel putin 42 de zile de concediu de lauzie.
 
Daca durata concediului prenatal este mai mare de 84 de zile, ca urmare a compensarii cu concediul postnatal, concediul pentru cresterea copilului nu va putea fi acordat decat la parcurgerea perioadei de 42 de zile de la nastere.
 
In situatia in care copilul se naste mort sau moare pe parcursul concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se va plati pe intreaga durata a concediului de lauzie.
 

2. Titularul dreptului
 

Cine are dreptul la indemnizatie de maternitate?
 

Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
 
3. Stagiul de cotizare si perioadele asimilate
 
Conform art. 7 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art.2 alin. (1) lit. a) -d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Intrucat textul citat prevede faptul ca persoana trebuie sa fie asigurata la fiecare dintre angajatori, casa de sanatate interpreteaza ca salariatul trebuie sa indeplineasca conditia stagiului de cotizare la ambii angajatori pentru a putea sa beneficieze de concediu de maternitate si indemnizatie la fiecare angajator.
 
Asadar, stagiul minim de cotizare pentru concediul de maternitate  este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
 
In cazul cumulului de functii, salariata are dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate de la fiecare angajator, fiecare dintre angajatori calculeaza indemnizatiile cuvenite. In acest scop, salariata va prezenta primele doua exemplare originale ale certificatului angajatorului unde are venitul cel mai mare, iar celorlalti angajatori, exemplare in copii, certificate pentru conformitate cu originalul de catre medical prescriptor (cu semnatura si parafa).
 
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
 
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.
 
Cele 17 tipuri de concedii sunt...detalii AICI >>>
 
In cazul contractelor de munca cu timp partial veti tine cont de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, care abroga alin. (3) al art. 103 din Codul muncii. Astfel, incepand cu 08.07.2005, contractele de munca cu timp partial nu mai genereaza stagiu de cotizare proportional cu timpul efectiv lucrat, ci un stagiu de cotizare intreg, indiferent de timpul efectiv lucrat.
 
Perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt perioadele in care nu se contribuie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dar care pot fi folosite la obtinerea unora dintre drepturile de asigurari sociale.
 
Perioadele asimilate pot fi:
 
a) perioada cat asigurata a beneficiat de concedii medicale, de concediu pentru cresterea copilului, de pensie de invaliditate;
 
b) perioada in care asigurata a urmat si cursuri de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a acestora, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior.
 
Aceste perioade se asimileaza stagiului de cotizare numai daca ele nu se suprapun cu perioade contributive.
 
Exemplu 1
 
N.T. este angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi la o societate comerciala. In timpul activitatii in munca desfasurate, ea a urmat si cursurile unei facultati de chimie, curs de zi. N.T. nu va putea utiliza la obtinerea drepturilor de asigurari sociale (de maternitate, de ingrijire a copilului bolnav) perioada facultatii, cu titlu de perioada asimilata, deoarece, concomitent, ea a avut calitatea de asigurata, in baza contractului individual de munca, iar in aceasta perioada drepturile de asigurari sociale s-au datorat potrivit O.U.G. nr. 158/2005.
 
Trebuie mentionat ca un concediu de maternitate se acorda in considerarea starii de sanatate delicata a gravidei sau a lauzei, motiv pentru care, chiar daca salariata nu indeplineste conditiile privind stagiul de cotizare necesar punerii in plata, absentele sale de la serviciu consemnate in certificatul medical, sunt motivate de starea de graviditate.
 
4. Cuantumul indemnizatiei de maternitate si baza de calcul
 
Cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale reprezinta produsul dintre un procent determinat si valoarea bazei de calcul, stabilite de lege.
I = X% x Bc
 
Asadar, baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Iata cateva reguli de stabilire a bazei de calcul:
 
- daca in calcul intra si perioade in care asiguratul a beneficiat de indemnizatie pentru somaj, acestea reprezinta stagiu de cotizare, iar veniturile luate in considerare sunt chiar valorile indemnizatiei de somaj din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pană la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar;
 
- daca in calcul intra si perioada in care salariata a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune cu dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar care se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverintaeliberata de institutia de invatamant superior, la stabilirea celor 6 luni din care se consituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare, iar veniturile care se iau in considerare este salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
- daca in perioada luata in calcul persoana a fost asigurata facultativ, in baza unui contract de asigurare, sumele lunare luate in calcul sunt chiar veniturile asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
 
Numarul de zile pentru care s-a achitat contributia nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare stabilite, potrivit Codului muncii, corespunzatoare lunilor ce intra in baza de calcul.
 
Cu alte cuvinte, ignorarea dispozitiilor legale privind acordarea repausului saptamanal sau a sarbatorilor legale nu ne face nici mai sanatosi si in nici un caz mai bogati.
 
Prin urmare, pentru stabilirea numarului zilelor efectiv indemnizate, este necesar sa identificati numarul zilelor lucratoare din luna. In acest scop, veti tine cont de prevederile Codului muncii referitoare la timpul de munca si timpul de odihna, dar si de cele ale CCM aplicabil.
 
Zilele indemnizate nu vor putea fi stabilite cu incalcarea dispozitiilor legale privind repausul saptamanal sau sarbatorile legale, ca drepturi minimale reglementate de Codul muncii.
 
In acelasi timp, daca prin CCM s-au stabilit si alte ocazii cu care salariatii beneficiaza de zile libere platite, nici acestea nu vor fi remunerate cu indemnizatie de maternitate (ex. ziua petrolistului, zilele libere acordate pentru evenimente deosebite in familie etc.).
 

Cine suporta indemnizatia de maternitate?
 

Indemnizatia aferenta concediului medical de maternitate se suporta integral din contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate FNUASS (art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).
 
Calculul si plata indemnizatiei de maternitate se fac pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plata (art. 36 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005).
 
Calculul si plata indemnizatiei de asigurari sociale se fac lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, in cazul persoanelor care se afla in raporturi de munca sau de serviciu.
 
In acest scop, angajatul are obligatia de a prezenta in timp util certificatul medical emis potrivit legii, cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul (art. 36 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).
Suma reprezentand indemnizatie de maternitate, care se plateste asiguratelor si care, potrivit prevederilor art.25 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributie de asigurari sociale de sanatate (art. 38 alin. (1) din O.u.G. nr. 158/2005).
 
Procedura de recuperare a contributiei angajatorului pentru concedii si indemnizatii
 
Angajatorul care are de recuperat sume avansate in contul FNUASS, reprezentand valoarea indemnizatiei de maternitate, de ingrijire a copilului bolnav sau de incapacitate temporara de munca care se acorda dupa epuizarea celor 5 zile pentru care indemnizatia se suporta din fondul de salarii, va parcurge obligatoriu urmatoarele etape procedurale:
 
I. va depune cererea-tip de restituire a diferentelor astfel rezultate, cerere redactata in conformitate cu modelul prevazut in Anexa nr. 9 la Normele de aplicare, modificate si completate, anexand si declaratia privind obligatiile de plata;
II. va urmari solutionarea cererii in termen de 15 zile in cadrul compartimentelor abilitate:
    - sa analizeze si sa propuna semnarea de catre directorul executiv/presedintele casei a referatului de aprobare;
    - sa intocmeasca ordonantarea de plata, ordinul de plata, borderoul ordinelor de plata sau comunicarea de respingere a platii.

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind CCC, concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>> 
 
Pentru a evita respingerea cererii de restituire a banilor trebuie sa acordati atentie sporita urmatoarelor aspecte:
 
1. completarii codului diagnostic
2. completarii codului indemnizatiei
3. completarii altor rubrici
4. concordantei intre cod diagnostic cod indemnizatie
5. concordantei intre datele privind concediul initial/ in continuare
6. calculului indemnizatiilor.
 
Solutionarea unor incidente de genul celor aratate mai sus presupune completarea/corelarea datelor aflate pe certificatele medicale si depunerea unor noi copii ale acestora la casa locala de sanatate.
 
Concluzia erorii de calcul a indemnizatiei va necesita corectarea datelor privind calculul indemnizatiilor si depunerea unei declaratii rectificative privind evidenta obligatiilor de plata catre bugetul Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru concedii si indemnizatii pentru luna respectiva, precum si depunerea unei noi cereri de recuperare a sumelor pentru concedii medicale.
 

Pana cand se datoreaza indemnizatia de maternitate?

 
a) Daca plata nu s-a facut la termenul stabilit de lege
 
Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 90 de zile, calculat de la data la care persoanele beneficiare si platitorii erau in drept sa le solicite.
In cazul acesta, cuantumul indemnizatiei solicitate se achita la nivelul cuvenit pentru perioada prevazuta in certificatul medical de maternitate neonorat (art. 40 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005).
 
b) Plata nu se mai datoreaza daca:
 
- beneficiarul a decedat;
- beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea indemnizatiilor;
- beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de asigurari sociale;
- beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania a incheiat conventie de asigurari sociale, daca in cadrul acesteia se prevede ca indemnizatiile se platesc de catre celalalt stat.
 
Erorile de calcul si refuzul de a efectua plata se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
 

Certificatul medical pentru maternitate
 

Certificatul medical se elibereaza potrivit Ordinului nr. 1.092/745/2020pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de muncasi boli profesionale.
 
Codul de diagnostic este 08 sarcina si lauzie. Conditiile de acordare a acestui concediu sunt reglementate si de Ordinul comun nr. 1.311/15/2018 privind Normele de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Certificatul medical se va elibera persoanelor care au prezentat adeverinta de platitor.
 
Certificatul se completeaza si se elibereaza, de regula, la data la care are loc consultatia, indicandu-se numarul de zile de concediu acordat pentru viitor.
 
In cazul concediului pentru sarcina si lauzie, certificatul medical se poate acorda si la o data ulterioara consultatiei.
 
Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pe perioade de cel mult 30 de zile (pentru luna in curs), de medicul de familie si/sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care asista gravida.
 
Pe certificatul medical se metioneaza caracterul initial, acesta putand sa se prelungeasca cu mentiunea in continuare daca nu au intervenit intreruperi, iar medicul care prelungeste concediul a eliberat si certificatul medical initial.
 
Certificatul de concediu medical pentru lauzie se elibereaza de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara in care a nascut femeia sau de catre medicul care a asistat nasterea sau de medicul de familie pentru perioade de 30 de zile.
 
Certificatele de concediu medical care au fost transmise prin mijloace de transmitere la distanta, constituie documente justificative de plata, pe baza carora, se restituie sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori angajatilor proprii care au beneficiat de certificate de concediu medical si care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
 
Formularele originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) si 2 (roz), care au fost transmise prin mijloace de transmitere la distanta, se depun de catre persoana asigurata la platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazuti la art. 36 alin. (3) din O.U.G. nr. 158/2005in termen de 30 de zile calendaristice de la data eliberarii acestora (art. 2 alin. (6) completat prin Ordinul nr. 1.395/2020).
 
de Gabriela Dita
 
Consilier juridic
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de maternitateconcediu prenatalconditii de acordare concediu de maternitate

Data aparitiei: 12 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de maternitate in 2024: conditii de acordare atat din punctul de vedere al angajatorului cat si al angajatei Nota: 4.19 din 5 - 268 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
[x]