SSM: Lucrator desemnat angajat cu CIM cu norma intreaga

SSMprotectia munciiCIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

Care este actul normativ care impune incadrarea persoanei responsabila cu activitatea de protectia muncii cu CIM cu norma intreaga?

Raspuns:

Prin HG 955/2010, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 661 din data de 27 septembrie 2010, au fost modificate si completate Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.425/2006.
Astfel, conform art. I pct. 13 din HG 955/2010, articolul 20 din normele metodologice s-a modificat in urmatorul sens:

"Art. 20. - (1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze."

Potrivit dispozitiilor art. 12 alin. (3) din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, actele normative prevazute la art. 11 alin. (1), cu exceptia legilor si a ordonantelor, intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara. Atunci cand nu se impune ca intrarea in vigoare sa se produca la data publicarii, in cuprinsul acestor acte normative trebuie sa se prevada ca ele intra in vigoare la o data ulterioara stabilita prin text.

Actele normative prevazute la art. 11 alin. (1) din Legea 24/2000, republicata, sunt:

- legile si celelalte acte normative adoptate de Parlament;
- hotararile si ordonantele Guvernului;
- deciziile primului-ministru;
- actele normative ale autoritatilor administrative autonome;
- ordinele, instructiunile si alte acte normative emise de conducatorii organelor administratiei publice centrale de specialitate.

Asadar HG 955/2010 a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia dispozitiilor din hotarare pentru care este prevazuta o data ulterioara de intrare in vigoare. Hotararea de guvern nu prevede o data ulterioara de intrare in vigoare a dispozitiilor art. I pct. 13 din HG 955/2010. Pe cale de consecinta, art. 20 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, astfel cum a fost modificat si completat prin HG 955/2010, a intrat in vigoare la data publicarii HG 955/2010 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, respectiv la data de 27 septembrie 2010, moment de la care angajatorul trebuie sa se conformeze dispozitiilor privind desemnarea lucratorilor responsabili cu activitatea de SSM numai din randul celor cu care a incheiat un contract individual de munca cu norma intreaga.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSMprotectia munciiCIM

Data aparitiei: 18 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Lucrator desemnat angajat cu CIM cu norma intreaga Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]