Legislatia tichetelor de masa | Zile lucratoare versus zile lucrate

tichete de masazile lucratorezile lucrateLegea 142/1998
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Legislatia in vigoare prevede ca salariatul poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate. Vom stabili astfel daca numarul de zile lucratoare se refera la acelea cuprinse intr-o luna,sau la zilele lucratoare ale unui salariat care are program de inegal si care poate lucra mai mult decat zilele lucratoare din luna. Vom tine cont, de exemplu, de ziua cand recupereaza o zi libera legala in care a lucrat.

Solutia consultantului:

Legiuitorul foloseste  in cuprinsul Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa notiunea  de "zile lucratoare" iar in Norma de aplicare a Legii 142/1998 atat notiunea de "zile lucrate" cat si notiunea "zile lucratoare".

Astfel, art. 5 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, in conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

Art. 15 din Norma de aplicare prevede ca numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate si nu poate depasi numarul de zile lucrate, potrivit art. 11, stabilit de angajator.

Art. 16 prevede ca se interzice salariatului:

- utilizarea tichetelor de masa pentru achizitionarea altor produse decat cele alimentare;
- primirea unui rest de bani la tichetul de masa, in cazul in care suma corespunzatoare produselor alimentare solicitate este mai mica decat valoarea nominala a tichetului de masa;
-comercializarea tichetelor de masa in schimbul unor sume de bani;
-utilizarea unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, stabilite potrivit art. 15.

Consideram, in baza acestor dispozitii legale, ca zilele lucratoare sunt zilele lucratoare ale lunii iar zilele lucrate sunt zilele in care salariatul presteaza activitate.



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de masazile lucratorezile lucrateLegea 142/1998

Data aparitiei: 20 Februarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legislatia tichetelor de masa | Zile lucratoare versus zile lucrate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]