Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale este autoritatea centrala de coordonare privind implementarea Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la New York de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 13 decembrie 2006, si semnata de Romania la 26 septembrie 2007.
Prin Legea nr. 221/2010, Romania a ratificat Conventia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, angajandu-se sa adopte toate masurile adecvate legislative, administrative si de alta natura pentru implementarea drepturilor recunoscute prin aceasta Conventie. Totodata, trebuie modificate sau abrogate legile, reglementarile, cutumele si practicile existente care constituie discriminare impotriva persoanelor cu dizabilitati.
Conventia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati este singurul instrument international bazat pe principiile proclamate in Carta Natiunilor Unite care recunoaste respectarea demnitatii inalienabile si autonomia individuala. Toate persoanele vizate de acest act, indiferent de tipul de dizabilitate, trebuie sa se bucure de toate drepturile si libertatile fundamentale ale omului, pe baze egale cu ceilalti. In dezvoltarea si implementarea legislatiei si a politicilor de aplicare a conventiei, Romania trebuie sa implice in mod activ persoanele cu dizabilitati, prin organizatiile care ii reprezinta.
In acord cu responsabilitatile Romaniei ce decurg din ratificarea "Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati" si din "Strategia europeana privind dizabilitatea 2010 - 2020", ministerul are ca obiective:
Identificarea barierelor care impiedica in mod deosebit persoanele cu dizabilitati sa isi exercite drepturile fundamentale si care le ingradesc participarea in societate in conditii egale cu ceilalti;
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
intocmirea unui set de masuri necesare pentru eliminarea acestor bariere si pentru sistematizarea acelor tipuri de accesibilitati existente dar neconforme cu normativul specific in domeniu;
Cresterea eforturilor de informare si constientizare asupra drepturilor, nevoilor si contributiei cetatenilor cu dizabilitati;
De asemenea, in cadrul unui proiect de asistenta tehnica si dezvoltare in vederea sprijinirii persoanelor cu handicap, finantat printr-un Grant Japonez pe o perioada de 2 ani( 2012-2014) se are in vedere modernizarea sistemului de evaluare a persoanelor cu dizabilitati prin crearea de proceduri, instrumente si criterii adecvate unei evaluari dupa modelul social al abordarii dizabilitatii si constructia unui nou cadru institutional.
Sursa: Ministerul Muncii