In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 1454 de controale in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 2.067.150 de lei, din care 1.870.000 de lei pentru munca fara forme legale, si au fost sanctionati 287 de angajatori.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 967 de controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 214.000 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 120 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 49 au avut loc in Bucuresti si 13 in judetul Arges.
Ziua de 20 februarie este marcata in calendarul Organizatiei Natiunilor Unite ca fiind Ziua Mondiala a Justitiei Sociale. Totodata, Organizatia Internationala a Muncii a adoptat, in iunie 2008, Declaratia OIM privind justitia sociala pentru o mondializare echitabila, ca rezultat al consultarilor tripartite desfasurate intre reprezentanti ai guvernelor si organizatii patronale si sindicale din 182 de state membre.
Justitia sociala este fondata pe principiul egalitatii de drepturi pentru toate popoarele si pe posibilitatea ca toti oamenii, fara discriminare, sa beneficieze de progresul economic si social oriunde in lume. Inspectia Muncii, in calitate de factor implicat in toate aspectele privind piata muncii, are un rol activ in promovarea justitiei sociale, care nu inseamna doar sporirea veniturilor si crearea de locuri de munca, ci si dreptul la munca decenta, demnitate si libertate de exprimare.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Sursa: Inspectia Muncii