Potrivit art. 22 alin.(1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale sistemul naţional de invatamant preuniversitar este constituit din ansamblul unitatilor de invatamant de stat, particulare si confesionale autorizate/acreditate.
Totodata, art. 61 alin. (8) din Legea 1/2011 a educatiei nationale prevede ca pentru a asigura calitatea invatamantului, la propunerea autoritatilor administratiei publice locale sau din proprie initiativa, inspectoratele scolare pot solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ridicarea acreditarii/autorizarii unei unitati de invatamant cu personalitate juridica sau a unei structuri a acesteia in conformitate cu prevederile legale. In situatia in care Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), retrage acreditarea/autorizatia de functionare, pentru neindeplinirea conditiilor legale, unei unitati de invatamant, aceasta isi inceteaza activitatea.
Iar, art. 115 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale prevede ca invatamantul superior se poate organiza doar in institutii de invatamant superior care au obtinut autorizarea de functionare provizorie sau acreditarea, potrivit legii. Calificarile dobandite de absolventii programelor de studii din invatamantul superior sunt atestate prin diplome, prin certificate si prin alte acte de studii eliberate numai de catre institutiile de invatamant superior acreditate (art. 120 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale).
Potrivit art. 150 alin. (1) din Legea 1/2011 a educatiei nationale acreditarea unui program de studii universitare de licenta si stabilirea numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati in cadrul programului si carora li se poate acorda o diploma de absolvire se realizeaza prin hotarare a Guvernului, in urma evaluarii externe realizata de catre Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sau de către o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau din strainatate, inregistrata in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR).
Astfel, institutiile de invatamant preuniversitar si superior de stat se infiinteaza, cu respectarea dispozitiilor legale privind acreditarea, stabilite conform OUG 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei.
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Asadar, in lipsa unor dispozitii exprese care sa prevada obligatia angajatorului de a verifica valabilitatea diplomei de studii apreciem ca angajatorul nu este obligat sa faca o astfel de verificare insa daca doreste o poate face solicitand informatii la ARACIP, respectiv ARACIS.