Daca nu puteti lua masuri de eliminare sau combatere a zgomotului la sursa si nici masuri colective de protectie, atunci trebuie sa preveniti riscurile generate de expunerea la zgomot prin mijloace individuale de protectie auditiva, astfel:
Daca expunerea la zgomot depaseste valoarea de expunere inferioara de 80 dB(A), atunci trebuie sa puneti la dispozitia lucratorilor mijloace individuale de protectie auditiva, fara ca acestia sa fie obligati sa le poarte.
Daca expunerea la zgomot atinge sau depaseste valoarea de expunere superioara de 85 dB(A), atunci trebuie sa puneti la dispozitia lucratorilor mijloace individuale de protectie au ditiva, acestia fiind obligati sa le poarte.
Luati masuri de protectie colectiva impotriva riscurilor mecanice! Una dintre principalele dvs. obligatii in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor in procesul muncii este aceea de a decide asupra masurilor de protectie care trebuie luate. In caz contrar, riscati amenzi contraventionale cuprinse intre 4.000 si 8.000 de lei, conform prevederilor art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006.
In categoria riscurilor mecanice se inscriu miscarile periculoase, suprafetele si contururile periculoase, recipientele sub presiune si vibratiile excesive ale echipamentelor tehnice.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Exista patru metode de protectie colectiva impotriva riscurilor mecanice:
I. Metoda izolarii permanente a zonei de risc mecanic
Aceasta metoda consta in interpunerea de obstacole imobile, care nu permit patrunderea omului in zona de risc. Obstacolele imobile (carcase de protectie, apa ra tori, ecrane, ingradiri etc.) sunt numite protectori ficsi si au rolul de a face imposibil contactul om-element periculos.
II. Metoda izolarii temporare zonei de risc mecanic
Metoda izolarii temporare consta in interpunerea de protectori mobili numai pe durata exis tentei elementului periculos. Mijloacele tehnice de protectie care se utilizeaza in acest caz sunt sistemele tehnice de protectie cu blocare, dispozitivele de protectie care indeparteaza omul din zona de pericol mecanic si dispozitivele de protectie care retin elementul periculos.
III. Metoda eliminarii temporare a riscului mecanic
Eliminarea riscului mecanic se realizeaza numai in perioadele de timp in care patrunderea omului in zona de pericol este posibila sau este detectata. Mijloacele tehnice de protectie care se utilizeaza in acest caz sunt, dupa caz: aparatele de protectie cu senzor de detectie sau sistemele tehnice de protectie cu interblocare.
IV. Metoda conditionarii existentei riscului mecanic
Aceasta metoda se bazeaza pe conditionarea operatiei si existentei miscarii periculoase de situarea operatorului la o distanta de securitate fata de zona de risc mecanic. Mijlocul tehnic de protectie folosit este dispozitivul de comanda bimanuala.
Dintre toate metodele mentionate mai sus, cea a izolarii permanente a zonei de risc mecanic conduce la un nivel maxim de securitate, protectorii ficsi fiind cele mai simple mijloace de acest tip, fara a constitui ei insisi o sursa de risc.