In calitate de angajator, aveti obligatia legala ca, inainte de inceperea oricarei activitati, sa obtineti autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Aceasta obligatie este valabila indiferent de locul unde se desfasoara activitatea: la sediul social, la unul dintre sediile secundare sau in afara acestora.
Sanctiune
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei nerespectarea obligatiei legale de a obtine autorizatia de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, conform art. 39 alin. (2) din Legea nr. 319/2006.
---
Exista doua modalitati distincte de obtinere a autorizatiei:
1) Prin intermediul Biroului Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului, in baza Legii nr. 359/2004.
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
2) Prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Munca, in baza Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.
Cine nu se autorizeaza in baza Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006?
Nu se autorizeaza, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice:
a) persoanele juridice pentru care autorizarea functionarii, inclusiv din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, se efectueaza in temeiul Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale pentru care procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii este reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare."
Cum se obtine autorizatia prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Munca?
1) Dvs., in calitate de angajator, depuneti la Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia va desfasurati activitatea urmatoarele documente:
- cerere pentru autorizarea desfasurarii activitatii din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca;
- declaratia pe propria raspundere din care rezulta ca, pentru activitatile declarate, sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
- copii de pe actele de infiintare.
2) Inspectoratul Teritorial de Munca inregistreaza cererea de autorizare, verifica actele depuse si va elibereaza in termen de 5 zile lucratoare de la inregistrarea cererii un certificat constatator.
Cum se pastreaza autorizatia de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca?
Pentru a va pastra autorizatia de functionare si, deci, pentru a va putea desfasura activitatea, trebuie sa cunoasteti si sa respectati prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca. In caz contrar, cu ocazia controalelor pe linie de securitate si sanatate in munca, inspectorii de munca pot dispune sistarea activitatii si, respectiv, pot propune Inspectoratului Teritorial de Munca inscrierea masurii de sistare a activitatii in certificatul constatator.