Se vor achizitiona numai mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor cu marcaj CE, certificate sau agrementate, conform legii.
Producatorii, furnizorii, proiectantii si executantii de mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor au obligatia sa puna la dispozitia beneficiarului urmatoarele:
1) documentele necesare conform legii pentru introducerea pe piata, dupa caz, a certificatului EC si a declaratiei de conformitate, a certificatului de conformitate al produsului, a agrementului tehnic;
2) documentatia tehnica aferenta, conform standardului de referinta;
3) schema sinoptica a sistemului sau instalatiei, schemele bloc si de racordare si softul necesar, dupa caz;
4) instructiunile de utilizare si cele pentru controlul starii de functionare;
5) masurile care se adopta in caz de nefunctionare.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghidul HR-istului
Medicina muncii un aliat al angajatorului
SANCÅ¢IUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 de lei la 5.000 de lei neindeplinirea de catre administratorul sau conducatorul institutiei, dupa caz, a obligatiei de a utiliza in unitatea sa numai mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor certificate conform legii, potrivit art. 44, alin. IV., lit. d) din Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
Mijloacele tehnice de aparare impotriva incendiilor, cu care sunt echipate si dotate constructiile, instalatiile si amenajarile, se amplaseaza si/sau se depoziteaza in locuri ferite de intemperii, agenti corozivi, efecte negative ale temperaturii sau se protejeaza corespunzator mediilor in care se utilizeaza.
Cand se amplaseaza mijloacele tehnice de aparare impotriva incendiilor ce vor fi utilizate de personalul de pe locurile de munca si de fortele de interventie, in caz de incendiu, trebuie avute in vedere urmatoarele cerinte:
a) locurile de amplasare sa fie vizibile, usor accesibile si la distante optime fata de focarele cele mai probabile;
b) inaltimea de montare sa fie accesibila;
c) sa fie bine fixate si sa nu impiedice evacuarea persoanelor in caz de incendiu.
SANCÅ¢IUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei scoaterea din functiune sau dezafectarea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor in alte situatii decat cele admise de reglementarile tehnice specifice ori neasigurarea functionarii acestora la parametrii proiectati, potrivit art. 1, alin. 5., lit. a) din HG nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.
Mijloacele tehnice de aparare impotriva incendiilor se marcheaza in conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice si ale standardelor specifice. Marcajele trebuie sa ramana vizibile si lizibile pe durata exploatarii.