Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care au fost aduse modificari legii 307/2006, privind apararea impotriva incendiilor, fiind simplificata procedura de obtinere a avizului de securitate in cazul incendiilor se va simplifica.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a precizat ca se simplifica procesul de avizare, autorizare privind securitatea la incendiu, se debirocratizeaza si se reduce povara administrativa. Se introduce si exceptarea de la obligatia de obtinere a avizelor si a autorizatiilor de securitate la incendiu in cazul lucrarilor care urmaresc preponderent imbunatatirea altor cerinte fundamentale ale constructiilor.
"Sunt avute in vedere, spre exemplu, lucrarile de consolidare, interventiile la acoperisul cladirii care constau in lucrari de inlocuire a invelitorii si a suportului acesteia, precum si cele pentru extinderi sau schimbari de destinatie ale unor incaperi apartinand constructiilor existente, in vederea amenajarii grupurilor sanitare, camerelor tehnice ori executare de lucrari la acestea. Asta inseamna ca de acum unele lucrari se vor putea desfasura mult mai simplu, mult mai usor, fara sa facem rabat la siguranta, dar sunt multe din aceste lucruri care blocau luni de zile realizarea lor sau punerea in functiune, in asteptarea avizelor si autorizatiilor. Deci de acum se va simplifica acest lucru si exista unele exceptii care apar prin actul normativ de modificare", a declarat Arafat, citat de Agerpres.
Se stabileste termenul pentru obligatia obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu pana la data de 31 decembrie 2022, pentru constructiile si amenajarile pentru care se face dovada alocarii fondurilor necesare sau a incheierii de contracte pentru proiectarea si executia lucrarilor in vederea conformarii constructiei la cerinta de securitate la incendiu.
De asemenea, conform aceleiasi surse, se simplifica etapa de de avizare privind securitatea la incendiu, prin stabilirea unui document simplificat, la scenariul de securitate la incendiu preliminar, care are drept consecinta facilitarea obtinerii autorizatiilor de constructie si demararea investitiilor.
Se introduce posibilitatea ca pentru obiectivele de investitii publice avizul de securitate la incendiu sa se emita in etapa de studiu de fezabilitate sau documentatie de avizare a lucrarilor de interventii.
Se pastreaza valabilitatea autorizatiei de securitate la incendiu in cazul constructiilor la care se schimba destinatia, in conditiile in care noua destinatie respecta toate prevederile reglementarilor privind securitatea la incendiu.
Se inaspresc sanctiunile in cazul producerii sau introducerii pe piata si comercializarea unor mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor necertificate.
Se elimina mentiunea referitoare la faptul ca serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta sunt servicii deconcentrate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<