In luna martie 2012, ca urmare a unei hotarari judecatoresti, societatea este obligata sa reincadreze un fost angajat concediat in luna iulie 2011. De asemenea angajatul trebuie sa primeasca retroactiv toate drepturile salariale aferente perioadei iulie 2011- martie 2012.
Va rugam sa ne spuneti daca pentru contributiile sociale rezultate in urma recalculului de salarii pe lunile anterioare societatea datoreaza majorari si penalitati de intarziere.
Raspuns: In urma modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 125/2011 aplicabile de la 1 ianuarie 2012, la art. 296 indice 18 a fost introdus alineatul (5 indice 1) conform caruia, in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, contributiile sociale datorate potrivit legii se calculeaza si se retin la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Totusi, prin HG 50/2012 nu au fost aduse modificari ale Normelor metodologice de aplicare ale acestui articol, punctele 27 si 28 precizand in continuare ca sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.
Totodata nu au fost modificate prevederile pct. 2.6 din HG 1397/2010 din Instructiunile de completare a formularului Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate potrivit carora, pentru contributiile sociale, in situatiile in care au fost acordate drepturi banesti in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si in situatiile in care prin astfel de hotarari se dispune reincadrarea in munca a unor persoane, se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni.
Or, depunerea unor Declaratii 112 rectificative corespunzatoare fiecarei luni ar genera aparitia in fisa de platitor a unor obligatii suplimentare de plata reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente sumelor reprezentand contributii declarate in plus.
Avand in vedere ca sumele reprezentand contributii sociale aferente veniturilor in discutie se datoreaza conform noilor prevederi legale pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, platitorul de venit nu ar avea obligatia de a plati dobanzile si penalitatile de intarziere mai sus mentionate. Insa, Ministerul Finantelor nu a modificat procedura de declarare a contributiilor in conformitate cu noile prevederi legale.
In aceste conditii, apreciem ca platitorul de venit nu are obligatia de a plati dobanzi si penalitati de intarziere. Dar, faptul ca Ministerul Finantelor nu a modificat procedura de declarare a contributiilor in conformitate cu noile prevederi legale va genera aparitia in fisa de platitor a unor obligatii suplimentare de plata reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente sumelor reprezentand contributii declarate in plus.
Speram ca Ministerul Finantelor va solutiona neconcordanta dintre Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare a acestuia.