Incepem prin a va informa ca este important sa aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi.
Tocmai de aceea in ghidul „Detasarea transnationala a salariatilor” veti gasi explicatii in detaliu, inclusiv modificarile aduse de OG 12/2022 privind detasarea conducatorilor auto.
Incepand cu data de 2 februarie 2022 au intrat in vigoare actele normative adoptate de Comisia Europeana in cadrul Pachetului de mobilitate 1:
Directiva 2020/1057 de stabilire a unor norme specifice privind detasarea conducatorilor auto
Regulamentul (UE) 2020/1054 al Parlamentului European, in ceea ce priveste cerintele minime referitoare la duratele de conducere zilnice si saptamanale maxime, pauzele minime si perioadele de repaus zilnic si saptamanal si a Regulamentului (UE) 165/2014 in ceea ce priveste pozitionarea prin intermediul tahografelor
Incepand cu 21 februarie 2022 intra in vigoare Regulamentul (UE) 2020/1055, in vederea adaptarii acestora la evolutiile sectorului transportului rutier.
In ghidul
„Detasarea transnationala a salariatilor” veti descoperi toate
NOUTATILE,
detalii aici >>> Detasarea transnationala si mobilitatea salariatilor
Cu siguranta, si dvs. va confruntati cu efectele unui fenomen extrem de important care se manifesta in ultimii ani pe piata muncii: mobilitatea salariatilor pe teritoriul Uniunii Europene. E un fenomen major, care a impus necesitatea unor reglementari complexe, menite sa asigure respectarea drepturilor lucratorilor si libera concurenta.
Iar problema o constituie tocmai complexitatea acestor reglementari. UE a emis cateva Directive in domeniu, dar a lasat tarilor membre posibilitatea de a stabili detaliile privind transpunerea lor in legislatiile nationale, ceea a facut ca regulile sa difere semnificativ de la o tara la alta.
Ca urmare, o analiza profesionista a acestor reguli devine vitala pentru a evita sanctiunile, care nu sunt deloc neglijabile. Este exact ce va ofera lucrarea pe stick „Detasarea transnationala a salariatilor”, care explica in detaliu regulile cu privire la detasarea lucratorilor din si in Romania, inclusiv modificarile aduse de recenta OG 12/2022.
Din lucrare aflati ce obligatii aveti, ce documente este necesar sa intocmiti, precum si modalitatea legala de intocmire, astfel incat sa nu riscati sanctionarea contraventionala in cazul unui control ITM sau reintegrarea veniturilor salariale in cazul unui control ANAF.
Descopera lucrarea ACUM >>>
7 intrebari ESENTIALE pentru activitatea dvs.! Raspunsurile CORECTE va feresc de amenzi
1. Stiti ce trebuie sa contina actul aditional de detasare transnationala?
In ghid veti gasi un model de act aditional pentru detasarea transnationala intocmit in conformitate cu prevederile legale referitoare la detasarea transnationala.
2. Stiti ce informatii trebuie sa comunicati salariatilor anterior detasarii transnationale?
3. Stiti ce drepturile salariale trebuie sa platiti salariatilor pentru perioada in care presteaza activitate in alte state membre UE? Atentie, aceste drepturi se majoreaza daca detasarea transnationala dureaza mai mult de 1 an!
4. Stiti cum trebuie sa procedati pentru a nu risca reconsiderarea diurnei de catre organele fiscale? Reincadrarea diurnei conduce la plata dobanzilor si penalitatilor, ce pot ajunge la sume uriase.
5. Stiti cum se taxeaza si se declara veniturile salariatilor detasati?
6. Stiti in ce stat se platesc contributiile sociale in cazul salariatilor detasati? Dar impozitul pe venit?
7. Stiti cum se declara in Revisal detasarea transnationala?
Raspunsurile complete le gasiti in ghid.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<