Evaluarea riscurilor este esentiala pentru abordarea europeana privind prevenirea sanatatii si a securitatii in munca. Exista motive intemeiate pentru aceasta. Daca procesul de evaluare a riscurilor - inceputul abordarii gestionarii sanatatii si a securitatii - nu se realizeaza in mod corespunzator sau deloc, este putin probabil sa se identifice sau sa se implementeze masurile necesare de prevenire.
In fiecare an, milioane de oameni din UE sufera vatamari la locul de munca sau sanatatea acestora este grav afectata la locul de munca. Din acest motiv evaluarea riscurilor este atat de importanta, aceasta reprezentand calea spre locuri de munca sigure si sanatoase. Evaluarea riscurilor este un proces dinamic care permite intreprinderilor si organizatiilor sa implementeze o politica proactiva de gestionare a riscurilor la locul de munca.
De aceea, este important ca toate tipurile si dimensiunile de intreprinderi sa efectueze evaluari regulate ale riscurilor. O evaluare corecta a riscurilor cuprinde, printre altele, asigurarea ca toate riscurile relevante sunt avute in vedere (nu numai cele imediate sau evidente), verificarea eficientei masurilor de securitate adoptate, inregistrarea rezultatelor evaluarii si revizuirea evaluarii in mod regulat pentru a o actualiza in permanenta.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Cea mai importanta lege europeana relevanta pentru evaluarea riscurilor este Directiva cadru 89/391. Aceasta directiva a fost transpusa in legislatia nationala. insa statele membre au dreptul de a introduce dispozitii mai stricte pentru a-si proteja lucratorii (din acest motiv trebuie sa verificati legislatia specifica privind evaluarea riscurilor din tara dumneavoastra).
Instrumente de evaluare a riscurilor
Exista multe instrumente si metodologii de evaluare a riscurilor disponibile, care ajuta intreprinderile si organizatiile sa-si evalueze riscurile. Alegerea metodei va depinde de conditiile de la locul de munca, spre exemplu, numarul lucratorilor, felul muncii, al activitatilor si al echipamentelor, caracteristicile specifice ale locului de munca si orice riscuri specifice.
Cele mai raspandite instrumente de evaluare a riscurilor sunt listele de verificare, care reprezinta un instrument util in identificarea pericolelor. Printre alte tipuri de instrumente de evaluare a riscurilor se numara: ghidurile, documentele de orientare, manualele, brosurile, chestionarele si "instrumentele interactive" (program interactiv gratuit, inclusiv aplicatii care pot fi descarcate si care sunt, de regula, adaptate pe sectoare).
Aceste instrumente pot fi generice sau specifice, pe ramuri de activitate/riscuri.
Agentia a dezvoltat o baza de date cu instrumente de evaluare a riscurilor cu instrumente din toata Europa. Aceste instrumente sunt gratuite si accesibile on-line. Baza de date este actualizata in mod regulat cu instrumente noi.
Sursa: Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca