Printre activitatile de prevenire si protectie pe care trebuie sa le realizeze un lucrator desemnat, cu conditia ca acesta sa aiba capacitatea necesara si sa dispuna de mijloacele adecvate, se numara si urmatoarele:
• identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/ echipamente de munca si mediul de munca pe locuri de munca/posturi de lucru;
• propunerea atributiilor si raspunderilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, ce revin lucratorilor, corespunzator functiilor exercitate, care se consemneaza in fisa postului, cu aprobarea angajatorului;
• evidenta posturilor de lucru care necesita examene medicale suplimentare;
• evidenta posturilor de lucru care, la recomandarea medicului de medicina muncii, necesita testarea aptitudinilor si/sau control psihologic periodic.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Potrivit art. 13 alin (1) lit. d) din Legea nr. 319 a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul este cel care are obligatia de a stabili pentru toti angajatii, deci si pentru lucratorul desemnat, prin fisa postului, atributiile si raspunderile ce le revin in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate.
Prin urmare, angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Angajatorul are obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
Examinarile medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor se efectueaza in baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional, completata in mod obligatoriu la toate rubricile si semnata de catre angajator. In mod logic, in cazul in care evaluarea de risc este realizata de lucratorul desemnat, tot el va fi cel care va completa aceasta fisa de identificare a factorilor de risc profesional, si nu departamentul de resurse umane.
Puteti propune angajatorului ca de programarea si urmarirea efectuarii examenelor medicale profilactice sa se ocupe departamentul de resurse umane. Dar va puteti degreva doar de aceste doua activitati. Toate celelalte activitati ce tin de supravegherea sanatatii angajatilor, cum ar fi completarea fisei de identificare a riscurilor pentru fiecare angajat, evidenta posturilor de lucru care necesita examene medicale suplimentare, evidenta posturilor de lucru care, la recomandarea medicului de medicina muncii, necesita testarea aptitudinilor si/sau control psihologic periodic etc, va revin dvs., in calitate de lucrator desemnat.