De asemenea, Comisia a mai trimis scrisori de punere in intarziere Greciei, Olandei si Portugaliei, pentru impunerea de taxe excesive si disproportionate pentru acordarea de permise de sedere in temeiul directivelor UE privind migratia legala.
Aceste directive vizeaza conditiile de intrare si de sedere pentru anumite categorii de migranti, precum studenti, cercetatori si lucratori cu inalta calificare, insa si pentru rezidentii pe termen lung si beneficiarii normelor privind reunificarea familiei. Desi statelor membre li se permite sa perceapa taxe administrative pentru prelucrarea cererilor, taxele excesive si disproportionate incalca drepturile solicitantilor.
Aceasta priveste punerea in aplicare de catre toate cele 4 state membre a Directivei privind studentii (Directiva 2004/114/CE a Consiliului, a Directivei privind cercetatorii (Directiva 2005/71/CE a Consiliului, a Directivei privind cartea albastra (Directiva 2009/50/CE a Consiliului si a Directivei privind permisul unic (Directiva 2011/98/UE), precum si punerea in aplicare a Directivei privind rezidentii pe termen lung (Directiva 2003/109/CE a Consiliului si a Directivei privind reintregirea familiei de catre Grecia, Portugalia si Romania.
Grecia, Olanda, Portugalia si Romania au la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Prin pachetul sau lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al companiilor.
Principalele decizii adoptate de Comisie in luna decembrie includ 28 scrisori de punere in intarziere, 18 de avize motivate si 27 trimiteri in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene si sunt grupate pe domeniile: piata unica digitala; ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune; energie; mediu; piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri; justitie, consumatori si egalitatea de gen; afaceri maritime si pescuit; migratie, afaceri interne si cetatenie; Mobilitate si transporturi. Totodata, Comisia inchide 130 cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii de catre Comisie.
Pentru mai multe informatii privind procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru, a se vedea textul integral al fisei informative. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, va rugam sa consultati registrul deciziilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor.
Sursa: Europa.eu