In situatia in care un salariat este responsabil de conduita ilicita care a atras sanctionarea contraventionala a angajatorului – persoana juridica, dispozitiile Decretului nr. 31/1954 devin inaplicabile.
Posibilitatea angajatorului de a regresa impotriva salariatului vinovat, pentru recuperarea sumelor platite cu titlu de sanctiune contraventionala precum si a pagubelor inregistrate in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale complementare, se poate face numai in conditiile art. 270 si urmatoarele din Codul muncii, privind angajarea raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator.
Angajatorul va trebui sa dovedeasca in acest caz urmatoarele aspecte in fata instantei de judecata:
- incredintarea catre salariat a unor atributii a caror nerespectare a atras aplicarea unei sanctiuni contraventionale;
Exemplu: obligatia salariatului stabilita prin fisa de post de a completa si transmite registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic la inspectoratul teritorial de munca, in termenele si forma prevazute in cadrul Hotararii Guvernului nr. 161/2006.
- prejudiciul material cauzat angajatorului prin conduita ilicita a salariatului, constand de regula in amenda contraventionala aplicata unitatii de catre inspectorul de munca si suportata in mod efectiv de catre aceasta;
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Exemplu: nu va exista un prejudiciu material cert si nu se va putea antrena raspunderea patrimoniala a salariatului in situatia in care procesul verbal de sanctionare contraventionala este desfiintat in instanta pe motiv de nelegalitate sau netemeinicie, respectiv in situatia in care instanta de judecata dispune inlocuirea amenzii contraventionale cu sanctiunea avertismentului.
- vinovatia salariatului, respectiv lipsa oricaror imprejurari exonertoare de raspundere;
Exemplu: salariatul se va putea exonera de raspundere, dovedind ca a fost in incapacitate temporara de munca certificata medical, aflandu-se astfel in imposibilitatea de a-si indeplini atributiile de serviciu stabilite prin fisa de post.
- legatura de cauzalitate dintre sanctiunea contraventionala aplicata angajatorului – persoana juridica si conduita ilicita a salariatului;
Exemplu: angajatorul va trebui sa probeze faptul ca nu ar fi primit amenda contraventionala in conditiile in care salariatul si-ar fi indeplinit atributiile stabilite prin fisa de post.
Concomitent cu stabilirea raspunderii patrimoniale, angajatorul persoana – juridica poate angaja raspunderea disciplinara a salariatului vinovat de comiterea faptei ilicite care a atras aplicarea unei sanctiuni contraventionale.