Pentru a realiza o comunicare interna eficienta pe perioada crizei economice, va recomandam sa tineti seama de urmatoarele directii principale:
- Identificati temerile pe care le au angajatii dvs. in aceasta perioada.
De pilda, monitorizati mesajele din presa locala si nationala referitoare la compania dvs. si la ceea ce se intampla la nivelul intregului sector de activitate, mesaje care pot fi sursa unor temeri si preocupari ale angajatilor dvs.
Spre exemplu, daca mass-media anunta ca o companie concurenta urmeaza sa disponibilizeze 20% din angajati pe fondul crizei financiare, salariatii dvs. vor fi cuprinsi de teama ca o strategie similara va fi adoptata si in compania dvs., de aici pornind o serie de zvonuri si speculatii care vor alimenta nesiguranta si demotivarea in mediul organizational.
- Coordonati comunicarea externa cu procesul de comunicare interna.

Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM

Motivarea angajatilor

Managementul conflictelor
Angajatii dvs. trebuie sa auda mai intai de la management care este impactul crizei asupra companiei, si nu de la televizor sau din ziare.
- Explicati angajatilor in ce masura firma dvs. si sectorul de activitate sunt afectate de criza economica
si ce masuri sunt necesare pentru a contracara acest impact.
- Nu intarziati sa comunicati angajatilor eventualele masuri drastice necesare.
Daca pentru asigurarea functionalitatii firmei pe perioada crizei se impun masuri drastice, precum restructurari, incetarea activitatii in anumite perioade, blocarea sau diminuarea salariilor, anuntati-le cat mai curand angajatilor.
Comunicarea acestor masuri manageriale trebuie sa fie insotita de o argumentare coerenta si de planul de implementare in timp a acestor masuri.
- Implementati un proces de comunicare interna care sa actioneze rapid ca raspuns la temerile si speculatiile legate de masurile ce urmeaza a fi adoptate de firma, in special cele ce tin de siguranta locului de munca, cele legate de disponibilizari, de inghetarea sau micsorarea salariilor.
- Organizati periodic sesiuni de discutii in grupuri restranse, spre exemplu la nivel de departamente sau echipe de proiect.
Angajatii trebuie sa aiba ocazia de a-si exprima preocuparile si nevoile in contextul crizei si de a primi feedback imediat.
- Comunicati cu sindicatele.
Dialogul social dintre management si sindicate trebuie sa aiba la baza o evaluare clara a impactului crizei la nivel organizational si o comunicare sincera pentru identificarea celor mai bune masuri si strategii viitoare.
Comunicarea directa, fata in fata, este preferabila canalelor de comunicare electronica, precum intranetul si e-mailul.
Astfel creste rolul managementului de linie si al supervizorilor in procesul de comunicare interna; comportamentul organizational al acestora trebuie sa sustina si sa intareasca mesajele transmise de angajator.