In cei patru ani de criza peste 540.000 de locuri de munca au fost desfiintate, fiind afectate majoritatea domeniilor, cu exceptia IT-ul, singurul in care s-a inregistrat o crestere a numarului de salariati pe parcursul acestei perioade si unde lucreaza in prezent 28.400 de romani, cu 30% mai multi decat la finalul lui 2008.
Salariatii din sectorul IT din firmele bucurestene provin, in special, de la facultatile de automatica, electronica sau inginerie in limbi straine din cadrul Universitatii Politehnice, de la facultatile de informatica de la Universitatea din Bucuresti sau de la universitatea particulara "Titu Maiorescu" sau de la Cibernetica (ASE). Specialistii spun insa ca s-au angajat si oameni care nu au background-ul clasic de IT, dar au fost pasionati de domeniu si au absolvit cel putin un liceu de matematica-informatica.
Angajatii din domeniu s-au bucurat si de salarii foarte bune, acestea crescand cu 54% de la inceputul crizei pana in prezent. Salariul mediu net in acest sector este de circa 870 de euro net, fiind de peste 2,5 ori mai mari decat media pe economie, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Sursa: Ziarul Financiar