Avand in vedere numarul tot mai mare de straini care vin in Romania pentru a munci, statul roman a decis sa modifice legea in acest sens, pentru a veni in intampinarea problemelor care pot aparea pe parcurs.
Concret, legiutorul a schimbat regula care enunta ca cererea pentru eliberarea avizului de angajare/ detasare se depune de catre angajator/ beneficiarul prestarii de servicii la formatiunea teritoriala a Inspectoratului General pentru Imigrari in a carei raza de competenta isi are sediul angajatorul/ beneficiarul prestarii de servicii.
Asadar, de acum incolo cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detasare se depune de catre angajator/beneficiarul prestarii de servicii la oricare dintre formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari.
De asemenea, termenul in care strainul poate solicita eliberarea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca, de la data obtinerii de catre angajator a avizului de angajare, va fi prelungit de la 60 de zile, la 180 de zile.
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui!
Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi,
detalii AICI >>>
Ordonanta de urgenta nr. 59/2022 pentru modificarea unor acte normative in domeniul strainilor a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 450 din 5 mai 2022.
Art. I. — La articolul 28 din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 640 din 30 august 2014, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 28. — (1) Cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detasare se depune de catre angajator/beneficiarul prestarii de servicii la oricare dintre formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari. Documentatia necesara obtinerii avizului de angajare/detasare poate fi depusa de orice persoana care are calitatea de reprezentant legal al angajatorului/beneficiarului prestarii de servicii, in conditiile legii."
Art. II. — La articolul 44 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Strainul poate solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 180 de zile de la data obtinerii avizului de angajare de catre angajator. Viza se solutioneaza de Centrul National de Vize, in termen de 20 de zile de la data depunerii cererii de eliberare a vizei, fara a mai fi necesara obtinerea avizului prevazut la art. 30 alin. (7)."
Art. III. — In situatia in care nu au fost utilizate pentru obtinerea vizelor de lunga sedere, avizele de angajare eliberate cu cel mult 60 de zile anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pot fi utilizate pentru obtinerea vizelor de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 180 de zile de la data eliberarii acestora.
Va reamintim ca Guvernul a aprobat proiectul de Hotarare privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2022, asa ca angajatorii care se confrunta cu criza de personal au motive de bucurie.
In acest an 100.000 de lucratori straini vor fi admisi pe piata fortei de munca din Romania pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, transporturi rutiere, in restaurante, hoteluri, panificatie etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<