Motive economice, tehnologice, structurale sau similare (art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii)
Suspendarea contractului de munca din initiativa angajatorului pentru motive economice, tehnologice, structurale are ca efect incetarea temporara a prestarii activitatii salariatului si plata salariului de catre angajator.
Aceasta clauza de suspendare se mai numeste somaj tehnic. Cauzele suspendarii pot fi:
- imposibilitatea temporara de a asigura comenzile necesare desfasurarii activitatii;
- introducerea in unitate a unor tehnologii noi, care necesita un timp de instalare si punere in functiune;
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- reorganizarea activitatii angajatorului, prin introducerea unor schimbari de ordin structural. in aceasta perioada se suspenda plata salariului, prin salariu intelegand salariul de baza, indemnizatii, sporuri si adaosuri (art. 160 din Codul muncii).
Desi salariatii aflati in somaj tehnic nu presteaza activitate, ei au totusi dreptul la plata a 75% din salariu, cu titlu de indemnizatie. in schimbul asigurarii platii indemnizatiei, salariatii raman la dispozitia angajatorului, care are posibilitatea de a dispune reinceperea activitatii. in conformitate cu dispozitiile art. 5 si urm. din Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, inainte de a lua hotararea intreruperii activitatii, angajatorul are obligatia de a informa si a consulta reprezentantii salariatilor pentru ca acestia sa isi poata exprima punctul de vedere.
Ulterior informarii si consultarii reprezentantilor salariatilor, daca nu s-au gasit alte solutii pentru rezolvarea situatiei, intreruperea temporara a activitatii trebuie aprobata de organul de decizie al societatii (Adunarea Generala, Consiliul de Administratie etc.). Dupa ce s-a aprobat intreruperea temporara a activitatii, suspendarea contractelor individuale de munca trebuie dispusa printr-o decizie individuala pentru fiecare salariat care trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:
- antetul unitatii;
- numarul si data emiterii;
- numele si prenumele reprezentantului legal;
- motivarea suspendarii contractului;
- temeiul legal (art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii);
- data la care se dispune masura;
- perioada pentru care se dispune;
- numele si prenumele salariatului si locul sau de munca;
- modul in care se comunica reluarea activitatii;
- termenul in care trebuie sa se prezinte salariatul pentru inceperea lucrului;
- instanta la care poate fi atacata decizia.
Durata suspendarii contractului individual de munca pentru motive economice, tehnologice, structurate sau similare este stabilita de angajator in functie de perioada cat persista dificultatile economice sau modificarile tehnologice in unitate, nu constituie vechime in munca, insa este asimilata stagiului de cotizare in vederea asigurarilor sociale. In anul 2009, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/2009, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii ale caror contracte au fost astfel suspendate si au beneficiat de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Codul muncii, precum si angajatorii, pentru salariatii respectivi, au fost scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, pentru o perioada de cel mult 90 de zile.
Facilitatea a fost mentinuta si in anul 2010 in baza art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2010 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010 potrivit caruia, incepand cu luna februarie 2010, insa nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si angajatorii, pentru salariatii respectivi, sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile. Pentru anul 2011, nefiind adoptat un act normativ care sa prevada scutirea de la plata contributiilor sociale obligatorii, acestea se datoreaza.