Intrebare:
O societate are o angajata care a nascut inainte de termen, respectiv, sapte luni. In ce mod se va derula concediul de maternitate si pe ce perioada se va completa adeverinta?
Raspuns:
Concediul de maternitate este reglementat de OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (1) din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Totodata, conform art. 24 alin. (1) din acelasi act normativ, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incât durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art. 24 alin. 2 din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare).
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Doar concediul pentru lauzie (dupa nastere) este obligatoriu pe o perioada de cel putin 42 de zile calendaristice, nu si concediul pentru sarcina. Astfel, in speta, dupa ce a nascut, salariata este obligata la efectuarea unui concediu de maternitate de minim 42 de zile calendaristice, dupa acest concediu putand intra in concediul pentru cresterea copilului daca indeplineste conditiile impuse de OUG 111/2010.
In ceea ce priveste adeverinta cu veniturile obtinute de salariata, eliberata de angajator, potrivit art. 4 alin. (4) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Modelul adeverintei pe care angajatorul are obligatia sa o elibereze salariatului in vederea dovedirii veniturilor realizat in ultimile 12 luni anterioare nasterii este prevazut in Anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizaţia lunara pentru cresterea copiilor.
Asadar, in situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada de 12 luni in care salariata trebuie sa fi realizat venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Pentru situatia prezentata in care nasterea copilului se produce inainte de termen, alaturi de celelalte acte, pentru dovada indeplinirii conditiilor necesare pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de cresterea copilului, trebuie depuse alaturi de adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat venituri din salarii si adeverinta eliberata de medicul specialist privind certificarea nasterii inainte de termen.
In concluzie, avand in vedere nasterea inainte de termen, apreciem ca veti putea completa adeverinta pentru perioada rezultata in urma diminuarii perioadei de 12 luni cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.