Comunicat de presa: Presedintele Senatului, Mircea Geoana, in vizita de lucru din SUA

02 Noiembrie 2011
02 Noiembrie 2011
piata munciiinvestitiiinfiintare loCuri de muncafonduriMircea Geoanavizita SUA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



In prima zi din vizita de lucru in SUA, Mircea Geoana s-a intalnit cu reprezentanti ai Bancii Mondiale, ai Consiliului National de Securitate al SUA si cu reprezentanti ai mediului de afaceri american.

In cadrul primei zile a vizitei de lucru pe care o efectueaza in America, Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a avut prima serie de intrevederi, in care a abordat subiecte economice si de securitate nationala.

Mircea Geoana s-a intalnit astfel cu Tony Blinken, National Security Advisor pentru Vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, cu Phillipe Le Houerou, Vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala si cu John Engler, Presedintele Business RoundTable.

in subiectul important al vizelor pentru romani, Mircea Geoana si oficialul american au cazut de acord ca este nevoie de un efort conjugat al Romaniei si al celorlalte state din Europa de Est pe langa Congresul american, pentru ca acesta este forul care poate decide modificarea legislatiei si accederea Romaniei in programul Visa Waiver.

Mircea Geoana a vorbit despre cooperarea solida dintre Romania si Statele Unite in domeniul militar si al informatiilor, insa a atras atentia ca alte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic cu SUA nu sunt suficient dezvoltate. in acest sens, Mircea Geoana s-a referit la importanta dezvoltarii componentei economice si tehnologice a Parteneriatului in domeniul energiei, in IT&C, industrie, agri-business si sanatate.

Mircea Geoana si Tony Blinken au mai discutat si despre limitele unui regim de austeritate, precum si despre nevoia de a creste transparenta cheltuielilor guvernamentale in acelasi timp cu limitarea cheltuielilor discretionare, precum si despre cresterea eficacitatii administratiei fiscale si a vamilor.

In cadrul discutiei cu inaltul reprezentant al Administratiei americane, Mircea Geoana a mentionat si rolul pe care Romania il poate juca in cadrul proiectului Noului Drum al Matasii. Cei doi au discutat despre rolul de placa turnanta pe care Romania il poate juca intre Asia si Europa. Proiectul Noului Drum al Matasii este un concept al Departamentului de Stat al SUA care are ca idee centrala ancorarea Afganistanului in viata economica a regiunii, ceea ce ar aduce cu sine o stabilizare de facto a zonei, ar aduce investitii si ar insemna noi oportunitati pentru locuitorii acestei regiuni.

Presedintele Senatului Romaniei a avut o intrevedere cu Phillipe Le Houerou, Vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, prilej pentru a sublinia nevoia de predictibilitate si transparenta in plan economic si financiar, in Romania.

Mircea Geoana a aratat necesitatea transpunerii legislatiei europene privind guvernanta economica in legislatie nationala interna si a mentionat in mod deosebit importanta predictibilitatii pentru tara noastra. in acest sens, Presedintele Senatului a intarit importanta adoptarii strategiilor nationale sau sectoriale prin lege, in mod transparent, cu votul majoritatii parlamentarilor. Astfel, potrivit lui Geoana, Romania ar deveni mult mai predictibila, ceea ce ar insemna ca tara noastra ar fi si mai atractiva pentru investitori.

In cadrul discutei cu Vicepresedintele Bancii Mondiale, Mircea Geoana a prezentat necesitatea constituirii unui consiliu independent care sa monitorizeze eficacitatea politicilor publice din Romania, pe modelul Consiliului Fiscal, solicitand sprijinul si expertiza Bancii Mondiale pentru infiintarea unui asemenea for.

In plus, Presedintele Senatului a ridicat si problema limitarii cheltuielilor discretionare si folosirea cu prioritate a fondurilor de la buget pentru co-finantarea proiectelor europene. Totodata, Mircea Geoana a subliniat importanta identificarii unor programe nationale prioritare, care sa conduca la dezvoltare economica si la infiintarea de locuri de munca, si a aratat ca aceste programe trebuie sa beneficieze de bugetare multi-anuala.

Cu prilejul intrevederii avute cu John Engler, Presedintele Business RoundTable, Mircea Geoana a mentionat necesitatea intaririi componentei economice a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA. Presedintele Business RoundTable a afirmat ca exista un interes crescand al firmelor americane pentru a investi in Romania, in timp ce Presedintele Senatului l-a invitat pe acesta in Romania, pentru a prezenta modul in care functioneaza Business RoundTable si pentru a incerca infiintarea unei structuri similare in tara noastra. Mircea Geoana a solicitat sprijinul Presedintelui Business RoundTable pentru un turneu de prezentare al ofertei economice si de investitii al firmelor romanesti in Statele Unite.

Totodata, Mircea Geoana i-a propus lui John Engler organizarea unei conferinte la care sa fie invitate mari corporatii americane prezente in Romania, precum si mari universtitati din Statele Unite si din Romania pentru a corela nevoile angajatorilor cu pregatirea de care au parte elevii si studentii care se pregatesc sa intre pe piata muncii.

Presedintele Senatului Romaniei si Presedintele Business RoundTable au facut referire si la Transatlantic Business Dialogue - cadrul de cooperare dintre comunitatile de afaceri si dintre guvernul Statelor Unite si comunitatile de afaceri si guvernele europene. Cu acest prilej, Mircea Geoana a afirmat ca este necesar si util ca si marile societati comerciale americane prezente in Romania sa fie prezente si implicate in acest cadru de cooperare.



Sursa: Senatul Romaniei

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]