Cei care doresc sa se angajeze in alte tari se confrunta de multe ori cu imposibilitatea de a practica in strainatate profesia exercitata in Romania, dat fiind faptul ca in tara straina nu sunt recunoscute, in unele cazuri, competentele profesionale dobandite aici.
Solutionarea acestei situatii este cu atat mai importanta cu cat peste 50% dintre tinerii absolventi in Romania doresc sa se angajeze in strainatate in domeniile pentru care s-au pregatit. In acest context, Comisia pentru piata interna din cadrul Parlamentului European sustine ca este necesara o recunoastere mai rapida si mai sigura a competentelor acelor categorii de lucratori care doresc sa munceasca intr-un alt stat membru, fie ca e vorba de doctori, ingineri, medici stomatologi sau persoane care s-au pregatit in alte domenii.
In raportul McClarkin privind punerea in aplicare a directivei privind calificarile profesionale, aprobat de comisia pentru piata interna cu 32 de voturi in favoare si o abtinere, este pus accentul asupra faptului ca imbunatatirea sistemului de recunoastere a calificarilor profesionale va influenta pozitiv cresterea economica si va flexibiliza piata muncii.
Una dintre aceste masuri ar putea avea forma unui card de voluntariat profesional, care este legat la un sistem de conectare electronica a autoritatilor publice din intreaga UE, cunoscut sub numele de Sistemul de informare al pietei interne, care ar putea fi un instrument util pentru mobilitatea anumitor profesii si simplificarea procedurilor administrative.
Imbunatatirea mobilitatii pentru profesionisti este una din cele 12 prioritati ale Actul privind piata unica, planul Comisiei de a imbunatati functionarea pietei unice. in prezent, Directiva 2005 privind calificarile profesionale stabileste norme pentru 800 de profesii reglementate si asigura recunoasterea automata a sapte profesii in intreaga Europa: medici, dentisti, farmacisti, asistente medicale, moase, medici veterinari si arhitecti.