O noua generatie va patrunde treptat pe piata muncii, iar angajatorii vor trebui sa isi reorganizeze cerintele afisate in mod normal atunci cand este facuta o oferta de angajare. Generatia noua care va reprezenta forta de munca in doar cativa ani mai este numita si Generatia Z sau generatia Internetului deoarece in aceasta categorie intra tinerii nascuti intre 1992 si 2000 si care au avut contact inca de la o varsta frageda cu tehnologia.
Este insa destul de dificil pentru angajatori sa preconizeze care vor fi in mod exact competentele candidatilor care vor incepe sa isi depuna CV-urile peste aproximativ 5 ani de zile. Specialistii in educatie si resurse umane considera ca, in primul rand, acesti tineri au capacitatea de a invata mult mai repede pe cont propriu deoarece parintii au fost mai putin autoritari.
Un aspect la care ar trebui sa fie atenti angajatorii este reprezentat de atacurile in online si de influenta pe care tinerii acestia stiu deja cum sa o foloseasca atunci cand doresc sa transmita o informatie mai departe. De asemenea, angajatorii ar trebui sa stie ca noua generatie va fi in general formata din oameni care nu se vor descurca foarte bine sa lucreze in echipa tocmai pentru ca utilizarea intensa a mediului virtual le-a dezvoltat capacitatea de a se baza pe fortele proprii in indeplinirea unei sarcini.
Comunicarea in scris nu este unul dintre punctele forte ale acestor tineri, insa acestia sunt capabili sa proceseze informatiile mai repede decat cei din generatiile anterioare. Deoarece acesti tineri sunt in prezent mai atasati de produsul in sine decat de brand, este foarte posibil ca nici atasamentul fata de angajator sa nu mai fie una dintre caracteristicile unui astfel de candidat. In plus, un lucru cert este acela ca tinerii din noua generatie vor astepta din partea angajatorilor o flexibilitate mult mai mare decat cea oferita in prezent de cele mai multe companii.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus