In functie de proprietatile chimice datorita carora diverse substante utilizate in procesul de munca devin factori de risc pentru securitatea si sanatatea in munca a lucratorului, se disting urmatoarele categorii generale:
- substantele toxice;
- substantele caustice;
- substantele inflamabile;
- substantele explozive;
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
- substantele mutagene;
- substantele cancerigene.
Substantele toxice
Substantele toxice sunt cele care, patrunzand in organism, ii perturba functiile si provoaca intoxictii acute sau cronice.
Info
Intoxicatia acuta are loc atunci cand substanta toxica patrunde in organism in cantitate mare si intr-un interval scurt de timp, generand tulburari intense si imediate.
Intoxicatia cronica are loc atunci cand substanta toxica patrunde in organism in cantitati mici, dar in interval mare de timp.
Substantele toxice pot patrunde in organism:
- pe cale respiratorie prin inhalare (circa 90% din intoxicatii);
- prin piele sau cutanat;
- prin tubul digestiv prin ingerare.
In functie de efectul lor asupra organismului, substantele toxice se pot clasifica astfel:
- Substante toxice neuroparalitice – actioneaza asupra sistemului nervos central si, in concentratii mari, provoaca moartea. Din aceasta categorie fac parte substante putin utilizate in industrie, cum ar fi derivatii halogeno-fosfonati ai hidrocarburilor alifatice.
- Substante toxice asfixiante afecteaza mai ales aparatul respirator, impiedicand intrarea oxigenului in cantitati suficiente in plamani. Exemple de astfel de substante sunt: oxidul de carbon, computii cianici, clorul, cloracteatii etc.
- Substante toxice iritante – produc inflamarea si iritarea tesuturilor si mucoaselor. Exemple de astfel de substante sunt: triclor-nitrometanul, acetofenona, amoniacul, clorura de fenil-carbil-amina etc.
- Substante toxice narcotice – patrunzand in organism actioneaza asupra sistemului nervos si provoaca narcoza. Exemple de astfel de substante sunt: protoxidul de azot, derivatii halogenati ai hidrocarburilor, alcoolii, aldehidele, esterii, nitrobenzenul etc.
- Substante toxice diverse – nu pot fi incadrate in niciuna din grupele de mai sus, cum ar fi compusii volatili ai unor metale – mercurul, plumbul, fosforul etc.
Substantele caustice
Substantele caustice sunt cele care, in contact cu organismul, provoaca arsuri. Arsurile chimice constituie accidente de munca si se caracterizeaza prin leziuni organice de intensitate diferita, in functie de natura, concentratia si durata contactului cu substanta caustica.
Dupa localizarea lor, arsurile chimice pot fi: cutanate, oculare, arsuri ale cailor respiratorii, ale tubului digestiv sau ale altor organe. Cele mai frecvente sunt arsurile cutanate, iar cele mai grave sunt cele ale cailor respiratorii si ale tubului digestiv.
Substantele inflamabile
Inflamarea este o ardere de scurta durata a amestecului de vapori ai unui lichid combustibil cu oxigenul din aer si se produce in urma cresterii locale a temperaturii datorita unei surse externe de caldura. Notiunea de inflamare este, deci, legata numai de lichidele combustibile, spre deosebire de aprindere, care este comnua tuturor substantelor combustibile, indiferent de starea de agregare.
In functie de punctul de inflamabilitate, respectiv de temperatura minima la care vaporii unei substante formeaza cu aerul un amestec inflamabil, lichidele pot fi grupate in urmatoarele categorii:
- lichide inflamabile – benzen, eter, sulfura de carbon, acetona etc.
- lichide usor inflamabile – petrol lampant, gazolina, terebentina, alcool metilic etc.
- lichide combustibile – fenol, anilina, pacura, motorina, uleiuri, acizi grasi etc.
Substantele explozive
Exploziile de natura chimica sunt rezultatul unei reactii chimice foarte rapide, cand intr-un timp foarte scurt rezulta produsi noi, cu degajare de caldura. Substantele explozive se descompun sub actiunea temperaturii, cu formare de cantitati mari de gaze.
Substantele mutagene
Substantele mutagene sunt cele care provoaca aparitia brusc a a unui caracter genetic nou, ce reflecta o modificare corespunzatoare a materialului ereditar. Ele sunt, de asemenea, substante care au proprietatea de a reactiona cu materialul genetic sau de actiona asupra acestuia, producand mutatii.
Substantele cancerigene
Substantele cancerigene sunt cele care genereaza tumori maligne, caracterizate printr-o inmultire excesive a tesuturilor unor organe.
Info
S-a constatat ca 80-90% dintre compusii chimici carcinogeni, care pot provoca aparitia unor tumori maligne, au si efect mutagen.