Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica, pana pe 20.03.2023, Proiectul de Hotarare privind modificarea Hotararii de Guvern nr. 337/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei.
Prin proiectul de HG se preconizeaza inlocuirea sintagmei "reprezentant legal" cu sintagma "persoana desemnata". Totodata, se abroga prevederile alin. (2) al art. 11.
Iata
textul proiectului de Hotarare de Guvern:
"HOTARARE privind modificarea Hotararii de Guvern nr. 337/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui!
Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi, DETALII AICI >>>
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ARTICOL UNIC
Normelor metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei, aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 337/2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 411 din 31 mai 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La Articolul 11, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(1) Persoana desemnata de catre o intreprindere prevazuta la art. 3 lit. a) din Lege, sa asigure legatura cu autoritatile competente din Romania, are obligatia de a pune la dispozitia inspectorilor e munca, la solicitarea acestora, documentele necesare realizarii controlului privind respectarea conditiilor de munca prevazute la art. 6 din Lege”.
2. Alineatul (2) al articolului 11 se abroga.
3. La Articolul 15 alineatul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 9.000 lei:
j) refuzul persoanei desemnate de catre o intreprindere prevazuta la art. 3 lit. a) din Lege sa asigure legatura cu autoritatile competente din Romania, de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, documentele necesare controlului privind respectarea conditiilor de munca prevazute la art. 6 din Lege”.
4. La Anexa 1 la Normele metodologice, punctul 2.4. se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”Anexa 1
2.4. [ ] persoana desemnata sa asigure legatura cu autoritatile competente din Romania.
PRIM-MINISTRU
Nicolae-Ionel CIUCA"
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<