Poprirea atunci cand salariul angajatului este sub minimul net pe economie. Cum se procedeaza?

poprire salariuretineri cu titlu de dauneretineri salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca poprirea din salariu reprezinta o notiune reglementata prin Codul Muncii si Codul de procedura civila. O prima regula de care vom tine cont este faptul ca retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

ATENTIE!

Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Angajatorul nu are voie sa retina din salariul angajatilor fara hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, chiar daca angajatul si-a dat consimtamantul. Angajatorul poate sa achite daunele la casieria unitatii angajatorului, insa nu se pot retine sume de bani din salariul sau in lipsa hotararii judecatoresti.

Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Avem o poprire de la ANAF pentru un salariat. Salariatul are incheiat contract individual de munca cu 1 ora/zi cu salariul minim brut pe tara 238 lei. Se poate face poprire in acest caz pe venitul net? Mentionam ca angajatorul respecta salariul minim brut pe tara pentru 1 ora/zi."


Raspunsul specialistilor:

Conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedura civila, veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Salariu minim net pe tara pentru salariu brut de 1900 lei este de 1162 lei. Suma ce poate fi urmarita este suma ce depaseste jumatate din 1162 lei adica ceea ce depaseste 581 lei.

Date fiind aceste circumstante, in situatia expusa salariul NU depaseste 581 lei fapt pentru care poprirea nu se poate realiza.



Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
poprire salariuretineri cu titlu de dauneretineri salariale

Data aparitiei: 27 Iunie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Poprirea atunci cand salariul angajatului este sub minimul net pe economie. Cum se procedeaza? Nota: 4 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]