Selectarea personalului

23 Noiembrie 2007
23 Noiembrie 2007
conflicte de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vineri, 23 noiembrie - Marcel Vasile

Am avut ieri o discutie interesanta cu una dintre colegele mele care participa la negocierea unui contract colectiv de munca la nivel de unitate. Mi-a povestit cum unul dintre reprezentantii salariatilor ii reprosa angajatorului ca nu promoveaza oameni din interior si ca nu angajeaza oameni numai prin concurs. Bineinteles ca nu au lipsit amenintarile cu miscarile de protest si cu „tam-tam”.

M-a surprins atitudinea reprezentantului salariatilor, cu atat mai mult cu cat societatea respectiva ofera conditii foarte bune de munca si salarii mult mai mari decat salariul mediu pe economie pentru toti salariatii.

Angajatorul are foarte putine drepturi. Conform Codului mucii, angajatorul 5 drepturi principale, iar angajatul 13. Din punctul meu de vedere, cel mai important drept al angajatorului este acela de a-si selecta personalul in conformitate cu propriile criterii, in limita competentei conferite de lege.

Este adevarat ca, potrivit prevederilor CCMUNN pe anii 2007-2010, angajatorul are obligatia sa aduca la cunostinta salariatilor posturile disponibile si conditiile de ocupare a lor, dar decizia de angajare apartine in intregime angajatorului, care trebuie sa tina cont doar de aptitudinile si competentele profesionale ale candidatilor.

Din pacate, abuzul institutionalizat caracteristic Romaniei (privilegii acordate in baza unor legi imorale, anchete dispuse de catre superiori doar pentru „a inchide gura lui X”, servicii secrete care incalca drepturi fundamentale si „scurg” informatii catre presa) a atins toate nivelurile.
Si salariatii abuzeaza de drepturile lor...



Institutiile de drept se dovedesc a fi altceva decat am invatat in facultate; se dovedesc a fi un mijloc de abuz.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]