Demisia unui salariat. Obligatia angajatorilor de a comunica locurile de munca VACANTE

demisie salariatdecizie incetare cimdesfiintarea unui postLegea nr. 76/2002
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La incetarea contractului individual de munca angajatorul are obligatia sa elibereze fostului salariat decizia de incetare a contractului, o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registrul general de evidenta a salariatilor (art. 7 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017).


"Urmare a demisiei unui salariat, dupa efectuarea preavizului pana la data de 12.08.2019, incepand cu data de 13.08.2019 i-a incetat contractul de munca si totodata s-a desfiintat postul respectiv de vanzator. 1. S-a evidentiat in schema organizatorica desfiintarea postului. Pe langa aceasta, mai este nevoie si de alt document ce trebuie intocmit? 2. In jurul datei de 25 septembrie a.c. postul se va reinfiinta, urmand sa se faca selectie pentru noul angajat si totodata sa transmitem la Agentia de somaj datele despre post si Comunicarea privind ocuparea locului de munca. Pe langa actele pentru Ag. de somaj, ptr reinfiintarea postului mai trebuie intocmite alte documente?"


Totodata, la desfiintarea postului angajatorul are obligatia de a comunica locurile de munca vacante si nu numai ocuparea acestora.
Art. 10 alin. (1) si (3) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca stabilesc astfel:

Art. 10. - (1) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.

(3) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale, ocuparea locurilor de munca vacante care au fost comunicate potrivit alin. (1), in termen de o zi de la data ocuparii acestora, in conditiile legii.
Astfel, legea stabileste obligatia in sarcina angajatorilor de a comunica locurile de munca vacante in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora precum si ocuparare acestora in termen de o zi de la data ocuparii.



IMPORTANT!

In Normele metodoogice de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca se prevede astfel:

Art. 3. - (1) Prin sintagma locuri de munca vacante, potrivit art. 10 alin. (1) si (3) din lege, se intelege locurile de munca devenite disponibile ca urmare a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, precum si locurile de munca nou-create.

(2) Comunicarea de catre angajatori a locurilor de munca vacante, precum si comunicarea de catre angajatori a ocuparii locurilor de munca vacante care au fost comunicate se vor face pe suport hartie sau in format electronic, conform formularelor prevazute in anexa nr. 1A, respectiv in anexa nr. 1B. Prin format electronic se intelege suport magnetic, e-mail ori serviciul on-line pentru comunicarea locurilor de munca vacante sau ocuparea acestora oferit de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

(3) Obligatia prevazuta la art. 10 alin. (1) si (3) din lege se considera indeplinita in situatia in care comunicarea prevazuta la aceste texte de lege se realizeaza prin transmiterea formularului corespunzator prevazut la alin. (2), in termenul prevazut la art. 10 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege.
(4) Termenul prevazut la art. 10 alin. (1) din lege se indeplineste la sfarsitul celei de a 5-a zile lucratoare, ora 24,00, din perioada de 5 zile lucratoare de la vacantarea locului de munca. Perioada respectiva se calculeaza incepand cu data vacantarii, respectiv crearii locului de munca, in situatia in care aceasta data nu este declarata zi nelucratoare, sau cu prima zi lucratoare, in situatia in care vacantarea locului de munca s-a realizat intr-o zi declarata nelucratoare.
(5) Termenul de o zi de la data ocuparii locului de munca, prevazut la art. 10 alin. (3) din lege, se indeplineste la sfarsitul primei zile lucratoare, ora 24,00, urmatoare datei in care s-a ocupat locul de munca in conditiile legii.
(6) Comunicarea de catre angajatori a locurilor de munca vacante sau ocuparea acestora se poate realiza prin serviciul on-line oferit de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prevazut la alin. (2), incepand cu data de la care acest serviciu on-line devine operativ, data care se face publica de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pe pagina de internet a institutiei.


Avand in vedere prevederile legale expuse, societatea trebuie sa isi respecte obligatiile de comunicare a locurilor de munca vacante si a ocuparii acestora.

Cele doua OBLIGATII pot fi indeplinite si prin comunicarea pe e-mail ceea ce reprezinta o modalitate simpla de comunicare.



Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
demisie salariatdecizie incetare cimdesfiintarea unui postLegea nr. 76/2002

Data aparitiei: 15 Noiembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Demisia unui salariat. Obligatia angajatorilor de a comunica locurile de munca VACANTE Nota: 4.2 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Concediere individuala - Model nota de fundamentareModel Preaviz si clauza de reducere a timpului de lucruDESFIINTAREA UNUI POST in cazul unei salariate care se afla in plata stimulentului de insertie. Exista vreo modalitate LEGALA?Notificare pentru desfiintarea postuluiDesfiintare post. Cand e posibila angajarea unui nou salariat pe aceeasi pozitie?

ULTIMELE ARTICOLE

Desfiintarea postului in cazul salariatei revenite din concediu crestere copil - este posibila?Concedierea individuala, prin desfiintarea postului. Cum se va proceda, pas cu pasDESFIINTAREA UNUI POST, in 2022Concediu fara plata dupa CCC. Se poate efectua concedierea la 6 luni pentru desfiintarea locului de munca?Incetarea unui CIM. Modalitate si temei legal
Mai multe articole despre desfiintarea unui post
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]