Ajutor pentru evenimente familiale deosebite. Cum se va justifica motivul acordarii unui astfel de ajutor?

ajutor evenimente familiale deosebiteajutoare evenimente deosebite 2019art 76 codul fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca potrivit art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii se prevede ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna, iar evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

 Zile libere speciale: casatorie salariatului/copilului, nasterea copilului, deces

In general se ofera zile libere pentru:

- la casatoria salariatului – 5 zile;
- la casatoria unui copil – 2 zile;
- la nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;
- la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
- la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
- donatorii de sange – conform legii;
- la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;
- 30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.



Dar ce se petrece cu cei care vor sa aloce un ajutor financiar pentru situatii deosebite? Cum va fi reglementat acesta?



"Conform legislatiei, angajatorul poate acorda angajatilor sai diverse ajutoare financiare pentru situatii familiale deosebite. Conform Codului Fiscal, art 76 se mentioneaza categoria de venituri neimpozabile printre care si ajutoarele acordate de catre angajator, angajatiilor pentru pierderi din gospodarie cauzate de calamitati naturale.  Va rugam sa ne spuneti cum putem demonstra in eventualitatea unui control al autoritatiilor, motivul acordarii acestui tip de ajutor: calamitate naturala. Noi avem o declaratie de la angajat cu acest motiv (descrierea situatiei in care se afla) si stim si din presa ca in acea zona au existat inundatii, dar peste cativa ani, in eventualitatea unui control ANAF, cum vom putea demonstra?"


In cazul persoanelor care desfasoara activitati agricole, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum inghetul, grindina, poleiul, ploaia abundenta, seceta si inundatiile, precum si a epizootiilor, Codul fiscal a stabilit o procedura clara de constatare a pagubelor si de evaluare a pierderilor realizata la cererea persoanelor fizice/asocierilor fara personalitate juridica, de o comisie numita prin ordin al prefectului judetului/ municipiului Bucuresti.


ATENTIE!

Ajutorul acordat salariatilor pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale nu este reglementat, din punct de vedere fiscal nu este creata o procedura distincta in cadrul art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

La nivelul Comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, se aproba, in baza OMMP 1422/2012, de catre presedintele Comitetului judetean/al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta rapoarte de sinteza, in termen de maxim 30 de zile de la incetarea fenomenelor.

Cum se va proceda?

In acest context, pentru justificarea acordarii unui ajutor pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, astfel cum este prevazut in contractul de munca aplicabil, sunt necesare, pe langa declaratia salariatului, si documente doveditoare emise de autoritatile publice locale.


Vorbim despre copii ale proceselor verbale intocmite de catre Comisiile/Comitetele locale pentru situatii de urgenta constituie prin ordin al prefectului sau alte documente care sa certifice situatia persoanei fizice, precum cele intocmite de Comisiile de specialitate desemnata pentru constatarea si evaluarea preliminara a efectelor calamitatilor naturale constituite prin ordin al prefectului, respectiv al primarului, in baza atributiilor care le revin acestora potrivit prevederilor Legii 215/2001 si ale Legii 340/2004.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutor evenimente familiale deosebiteajutoare evenimente deosebite 2019art 76 codul fiscal

Data aparitiei: 05 Februarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ajutor pentru evenimente familiale deosebite. Cum se va justifica motivul acordarii unui astfel de ajutor? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]