legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Caz practic: Acordarea pensiei anticipate

pensie anticipatavocatie pensie anticipata


Avem de-a face cu o speta in cadrul careia vom clarifica modul de calcul al vocatiei de pensie anticipata pentru o persoana de sex feminin, nascuta in anul 1959.

Ni se prezinta urmatoarele date:

Salariata nascuta 09.03.1959, vechime 35 ani, 05 luni si 22 zile.
Grupa II-a de munca 20 de ani 05 luni si 20 zile -Reducere 4 ani si 06 luni
Conf. anexa ar trebui sa iasa la pensie Limita de varsta la data de 09.07.2020, cu reducere pe data de 09.01.2016.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili corectitudinea datelor de mai sus si data la care persoana in cauza se incadreaza la pensie anticipata:

Tinem cont de prevederile art. 52 Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de aceasta lege.

Mai mult, conform art.53 alin. (1) din Legea 263/2010, cu modificarile si completaril ulterioare varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la lege.

Tinem cont si de anexa nr.5 la lege, pentru persoanele de sex feminin nascute in luna martie 1959 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 4 luni, respectiv in iulie 2020, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani, respectiv un stagiu complet de cotizare de 31 de ani si 4 luni.

In vederea stabilirii stagiului de cotizare necesar pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art.49 alin. (1) lit. a) - c) si g) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv perioada efectuarii stagiului militar.

Referitor la pensia anticipata, precizam ca aceasta se cuvine potrivit prevederilor art. 62 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

In vederea stabilirii stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g). Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.

Totodata, precizam ca la acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.

In concluzie, persoana in cauza ar avea vocatie pentru pensia anticipata fara penalizari, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, si anume la implinirea varstei de 56 de ani si 4 luni, daca persoana in cauza a realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, respectiv de 39 de ani si 4 luni, conditie care nu este indeplinita din datele furnizate de dvs..
 
Tinand cont de informatiile furnizate de dvs., apreciem ca este vorba despre vocatie la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, acordata ca urmare a desfasurarii activitatii in fosta grupa a IIa de munca.

In acest context, precizam ca potrivit prevederilor art. 158 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare.

In acest context, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca, respectiv in grupa a II de munca, au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, astfel cum sunt acestea prevazute la art. 55 alin. (1) lit.a), tabelul nr. 1 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform acestor prevederi legale, in situatia in care persoana in cauza are stagiul complet de cotizare prevazut de lege, repectiv 31 de ani si 4 luni, pentru cei aproximativ 20 de ani si 5 luni lucrati in grupa a II-a de munca (in situatia in care acestia au fost desfusurati in procent de 100%) persoana in cauza beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare de 4 ani si 6 luni.


De asemenea, in temeiul art. 17 coroborat cu prevederile art. 18 din Legea 263/2010
privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru perioadele lucrate in fostele grupe I si a II-a de munca, persoana in cauza beneficiaza, de un spor suplimentar la vechimea in munca de 6 luni/an pentru grupa I de munca si de 3 luni/an pentru grupa a II-a de munca.

Asadar, pentru cei 20 de ani de munca in fosta grupa a IIa de munca apreciem ca persoana in cauza beneficiaza de un spor suplimentar la vechimea in munca de 5 ani.

In concluzie, in situatia in care este vorba despre deschiderea drepturilor de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare apreciem ca aceasta se poate realiza la implinirea varstei de 56 de ani si 10 luni, respectiv in ianuarie 2016 pentru un stagiu complet de cotizare de 31 de ani si 4 luni.

Pentru formularea unui raspuns concret, in functie de particularitatile specifice ale persoanei in cauza si de actele prin care dovedeste vechimea in munca/ stagiul de cotizare, aceasta se poate adresa casei de pensii din raza teritoriala de domiciliu cu actele necesare.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie anticipatavocatie pensie anticipata

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 16 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Caz practic: Acordarea pensiei anticipate Nota: 4.7 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cetatean indian. Expirare permis de sedere. Incetare CIMIntrebare: Avem un angajat din anul 2016 (cetatean strain non UE), posesor al unui permis de sedere in Romania prelungit anual, valabil pana in decembrie 2020. In luna februarie 2020 a plecat in India (tara natala) pentru efectuarea concediului de odihna. Avand in vedere restrictiile de calatorie aparute ulterior datorita situatiei sanitare (Covid 19 stare de urgenta/alerta), acesta nu a mai revenit in Romania la munca, solicitand concediu fara plata, astfel contractul de munca fiind suspendat conform art....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru parinti conform prevederilor OUG nr. 147/2020Intrebare: Pot solicita parintii zile libere conform OUG 147/2020 si pentru perioada vacantei scolare, 26-30 octombrie 2020?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]