Contributia pentru concedii si indemnizatii
Aceasta reglementare este determinata de faptul ca bugetul asigurarilor sociale de stat ar trebui sa vireze catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o suma suplimentara pentru anul 2006, reprezentand diferenta dintre procentul de 0,75% pentru cota de contributie pentru concedii si indemnizatii prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si procentul de 0,85% prevazut de Legea nr. 399/2006 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, ceea ce ar conduce la o rectificare retroactiva a bugetului deja executat pe 10 luni din anul 2006.
Neadoptarea acestei masuri are consecinte negative asupra prevederilor bugetare pentru sistemul asigurarilor sociale de stat, care va determina, in lipsa unor masuri urgente, recalcularea cuantumului contributiei pentru concedii si indemnizatii si a contributiilor de asigurari sociale ale angajatorilor pentru perioada ianuarie-octombrie 2006.
Astfel, cota de contributie pentru concedii si indemnizatii prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu care se diminueaza cotele de contributii de asigurari sociale stabilite prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat, este de 0,75 puncte procentuale pentru intregul an 2006.
Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85% se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
Pentru intregul an 2006, cota este de 0,75%.
Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
( Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91 din 22 noiembrie 2006 privind unele masuri referitoare la asigurarile sociale de stat si asigurarile sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 958 din 28 noiembrie 2006)