Sondaj european: accidentele de munca se produc in timpul operatiunilor de mentenanta

07 Decembrie 2010
07 Decembrie 2010
opreatiuni de mentenantaprotectia munciisanatate si securitate in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Statistica indica faptul ca intre 10 si 15% din totalul accidentelor fatale produse la locul de munca in Europa sunt asociate operatiunilor de mentenanta.

Sondajul european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (ESENER) a fost realizat de TNS Infratest in 31 de tari europene, inclusiv cele 27 de state membre ale UE, Croatia, Turcia, Norvegia si Elvetia. Au fost realizate 36 000 de interviuri cu manageri si reprezentanti pe probleme de sanatate si securitate in intreprinderi cu cel putin zece angajati atat din cadrul organizatiilor private, cat si in cadrul celor publice din toate sectoarele (cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului).

Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) si-a unit fortele cu presedintia belgiana a UE pentru a gazdui la Bruxelles o conferinta care sa arate modul in care securitatea lucrarilor de mentenanta poate spori standardele privind sanatatea si securitatea la locul de munca.

Conferinta „Mentenanta: sa o realizam in conditii de securitate” a coincis cu lansarea raportului EU-OSHA, Securitatea lucrarilor de mentenanta in practica care prezinta strategiile-cheie pe care intreprinderile ar trebui sa le adopte pentru a preveni riscurile legate de mentenanta.

Directorul EU-OSHA, Dr. Jukka Takala, a afirmat ca „aceste strategii includ asigurarea angajamentului conducerii fata de o cultura de securitate si de prevederea unor proceduri clare de lucru, implicarea lucratorilor in securitate, desfasurarea unei evaluari a riscurilor si formarea in materie de securitate, precum si punerea in aplicare a unor masuri preventive”.

Raportul prezinta in detaliu exemple de bune practici in ceea ce priveste securitatea lucrarilor de mentenanta, inclusiv pe cel al atelierelor Air France de mentenanta a motoarelor, care dispun, in prezent, de un simulator pentru identificarea problemelor de securitate, ergonomie sau fabricatie in faza de proiectare.

Conferinta nu a cuprins doar o serie de ateliere, discutii in jurul unei mese rotunde si reuniuni ale expertilor, ci a recunoscut, de asemenea, angajamentul pentru securitatea lucrarilor de mentenanta al Partenerilor oficiali ai campaniei EU-OSHA „Locuri de munca sigure si sanatoase”. Din randul partenerilor fac parte numeroase corporatii si asociatii din sectorul public si privat, inclusiv unele dintre cele mai cunoscute companii din Europa.

In cadrul conferintei, antreprenori si experti in SSM din intreaga Europa au impartasit opinii privind cele mai bune practici vizand sporirea securitatii operatiunilor de mentenanta, indiferent daca sunt reprezentanti ai guvernului, ai marilor corporatii sau ai IMM-urilor. De exemplu, unul dintre ateliere, intitulat „Securitatea lucrarilor de mentenanta prin proiectare”, a abordat problema reducerii numarului de accidente printr-o mai buna proiectare si planificare a activitatii si a locurilor de munca, precum si prin utilizarea tehnologiilor moderne.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]