Protectia muncii : Ce trebuie sa stiti pentru a organiza o lucrare la ...

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
21 Decembrie 2012
21 Decembrie 2012
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
protectia munciilucrare la inaltime
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce trebuie sa stiti pentru a organiza o lucrare la inaltime in conditii de siguranta

Lucrul la inaltime este permis numai in conditiile in care postul de lucru si accesul la si de la acesta au fost amenajate din punct de vedere tehnic si organizatoric, astfel incât sa se previna caderea in gol a lucratorilor.

DEFINITIE

Lucrul la inaltime este activitatea desfasurata la o inaltime mai mare de 2 m, masurata de la talpile picioarelor lucratorului pâna la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol.

Persoana care organizeaza lucrarile la un post de lucru situat la inaltime trebuie sa asigure:

- masurile de protectie colectiva, iar pentru luicrarile la care exista in continuare pericolul caderii in gol, alegerea echipamentului individual de protectie pe care urmeaza sa-l foloseasca lucratorii;

- interzicerea desfasurarii lucrarilor pe niveluri diferite, pe aceeasi verticala, iar atunci când acest lucru nu este posibil, sa ia masuri contra caderii de obiecte de la nivelurile superioare;

- posibilitatea salvarii acelui lucrator care ar putea sa ramâna suspendat deasupra golului in cazul in care acesta a cazut de la postul de lucru.

DEFINITIE

Inaltime mica este inaltimea de maximum 2 m, masurata de la talpile picioarelor lucratorului pâna la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol.

Pentru lucrul la inaltime mica, persoana care organizeaza lucrarea trebuie sa evalueze riscurile existente si, in functie de rezulatatele acestei evaluari, sa adopte masurile tehnico-organizatorice prevazute pentru lucrul la inaltime, astfel incât sa fie eliminat pericolul de accidentare.

In functie de complexitatea si riscurile existente, organizatorul lucrarilor la inaltime poate desemna un supraveghetor caruia ii revine obligatia de a nu permite lucratorilor care executa lucrari la inaltime sa inceapa sau sa continue lucrul in conditiile in care acestia nu utilizeaza echipamentul individual de protectie corespunzator. Lucratorul este obligat sa respecte masurile de securitate impuse, in caz contrar fiind singurul raspunzator pentru consecinte.

ATENTIE!

Lucratorul are dreptul sa refuze executarea lucrarii in cazul in care nu sunt realizate masurile de securitate sau in cazul in care nu este dotat cu echipamentul individual de protectie impotriva caderii de la inaltime, specfic riscurilor lucrarii pe care urmeaza sa o execute.

Lucrul la inaltime in spatii descoperite nu trebuie sa se desfasoare atunci când exista conditii de vânt intens, ploaie torentiala, descarcari electrice, ceata sau temperaturi foarte scazute. Lucrul la inaltime nu trebuie sa se desfasoare nici in cazul in care exista depuneri de gheata, zapada, polei ori chiciura pe structurile sau elementele pe care se deplaseaza sau isi desfasoara activitatea lucratorii.

Daca in timpul lucrului la inaltime se produc in mod neasteptat emanatii nocive (toxice sau inflamabile), lucrarile trebuie orpite imediat, iar lucratorii trebuie evacuati, luându-se toate masurile de evitare a accidentelor si a incendiilor, pâna la indepartarea cauzelor care au provocat aparitia emanatiilor.

Caile de acces la si de la posturile de lucru amplasate la inaltime trebuie marcate si semnalizate, iar noaptea trebuie luminate corespunzator.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]