Integrarea SSM in invatamantul universitar: provocari si oportunitati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Viitorii arhitecti, ingineri, profesionisti din domeniul sanatatii si administratori din domeniul afacerilor vor trebui sa fie constienti cu totii de sanatatea si securitatea la locul de munca (SSM) si sa integreze gestionarea riscurilor in viata lor profesionala de zi cu zi, daca doresc sa protejeze sanatatea lor (si a celor din jurul lor) la locul de munca. Cum putem insa garanta ca formarea in domeniul SSM devine parte integranta din invatamantul universitar, si nu ceva cu care tinerii se intalnesc doar atunci cand intra pe piata muncii? Noul raport examineaza provocarile pe care le implica „integrarea” SSM in cursurile universitare si ofera exemple de modalitati imaginative prin care se poate face fata acestor provocari.

Dupa cum subliniaza Jukka Takala, directorul Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), noul raport este ultimul din cadrul initiativei in curs de desfasurare a EU-OSHA de sprijinire a „integrarii” SSM in educatie la toate nivelurile. „Educatia este esentiala daca dorim sa dezvoltam o cultura de prevenire a riscurilor”, afirma acesta. „Insa nu este vorba doar despre a-i invata pe copii si tinerii adulti sa traiasca si sa munceasca in conditii de siguranta. Daca vrem cu adevarat ca SSM sa devina parte integranta din managementul si functionarea intreprinderilor, toti viitorii manageri si profesionisti trebuie sa fie formati cu privire la riscurile inerente rolului si responsabilitatilor acestora.”

Integrarea SSM in invatamantul universitar presupune insa o serie de provocari specifice. Adesea, lipsesc cadrele didactice competente in domeniul SSM, precum si materialele didactice in acest domeniu, adaptate nivelului universitar. In comparatie cu scolile, universitatile se pot confrunta cu lipsa mijloacelor financiare necesare pentru dezvoltarea educatiei in domeniul SSM. De asemenea, cursurile universitare pot privilegia metodele de invatare teoretice in detrimentul celor practice, active.
Cu toate acestea, asa cum ilustreaza raportul, anumite exemple demonstreaza ca, la nivelul intregii Europe, SSM reuseste sa patrunda in invatamantul universitar. Printre factorii care contribuie la integrarea SSM in universitati se numara:

• munca in colaborare cu persoane si organizatii receptive (in Germania, de exemplu, o serie de universitati lucreaza in parteneriat pentru a pune in comun resursele in materie de SSM),

• integrarea SSM in cursuri, mai degraba decat crearea unei materii separate (exemplele cuprind includerea elementelor privind SSM in cursurile de inginerie din cadrul Universitatii din Liverpool, Regatul Unit) si

• implicarea studentilor in gestionarea securitatii si sanatatii in mediul lor academic (asa cum este cazul la Institutul de Tehnologie din Dublin, unde liga studentilor s-a implicat in sprijinirea universitatii in vederea indeplinirii obligatiilor sale in materie de SSM).

Raportul prezinta o analiza a tuturor factorilor de succes identificati in aceste cazuri. In final, acesta recomanda dezvoltarea unei „abordari integrate la nivel universitar”, care combina educatia in domeniul SSM si al riscurilor cu masurile practice pe care universitatile le iau pentru a oferi un mediu de lucru sanatos si sigur pentru angajatii si studentii lor.

Note catre editori:
Misiunea Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) este aceea de a face din Europa un loc mai sigur, mai sanatos si mai productiv pentru desfasurarea muncii. EU-OSHA a fost infiintata de Uniunea Europeana pentru satisfacerea nevoilor de informare in domeniul sanatatii si securitatii in munca. EU-OSHA, cu sediul la Bilbao, Spania, urmareste sa imbunatateasca vietile oamenilor la locul de munca prin stimularea fluxului de informatii tehnice, stiintifice si economice intre toti cei implicati in chestiunile legate de sanatate si securitate in munca.

http://osha.europa.eu 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 02 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Integrarea SSM in invatamantul universitar: provocari si oportunitati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]