Dupa cum subliniaza Jukka Takala, directorul Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), noul raport este ultimul din cadrul initiativei in curs de desfasurare a EU-OSHA de sprijinire a „integrarii” SSM in educatie la toate nivelurile. „Educatia este esentiala daca dorim sa dezvoltam o cultura de prevenire a riscurilor”, afirma acesta. „Insa nu este vorba doar despre a-i invata pe copii si tinerii adulti sa traiasca si sa munceasca in conditii de siguranta. Daca vrem cu adevarat ca SSM sa devina parte integranta din managementul si functionarea intreprinderilor, toti viitorii manageri si profesionisti trebuie sa fie formati cu privire la riscurile inerente rolului si responsabilitatilor acestora.”
Integrarea SSM in invatamantul universitar presupune insa o serie de provocari specifice. Adesea, lipsesc cadrele didactice competente in domeniul SSM, precum si materialele didactice in acest domeniu, adaptate nivelului universitar. In comparatie cu scolile, universitatile se pot confrunta cu lipsa mijloacelor financiare necesare pentru dezvoltarea educatiei in domeniul SSM. De asemenea, cursurile universitare pot privilegia metodele de invatare teoretice in detrimentul celor practice, active.
Cu toate acestea, asa cum ilustreaza raportul, anumite exemple demonstreaza ca, la nivelul intregii Europe, SSM reuseste sa patrunda in invatamantul universitar. Printre factorii care contribuie la integrarea SSM in universitati se numara:
• munca in colaborare cu persoane si organizatii receptive (in Germania, de exemplu, o serie de universitati lucreaza in parteneriat pentru a pune in comun resursele in materie de SSM),
• integrarea SSM in cursuri, mai degraba decat crearea unei materii separate (exemplele cuprind includerea elementelor privind SSM in cursurile de inginerie din cadrul Universitatii din Liverpool, Regatul Unit) si
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
• implicarea studentilor in gestionarea securitatii si sanatatii in mediul lor academic (asa cum este cazul la Institutul de Tehnologie din Dublin, unde liga studentilor s-a implicat in sprijinirea universitatii in vederea indeplinirii obligatiilor sale in materie de SSM).
Raportul prezinta o analiza a tuturor factorilor de succes identificati in aceste cazuri. In final, acesta recomanda dezvoltarea unei „abordari integrate la nivel universitar”, care combina educatia in domeniul SSM si al riscurilor cu masurile practice pe care universitatile le iau pentru a oferi un mediu de lucru sanatos si sigur pentru angajatii si studentii lor.
Note catre editori:
Misiunea Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) este aceea de a face din Europa un loc mai sigur, mai sanatos si mai productiv pentru desfasurarea muncii. EU-OSHA a fost infiintata de Uniunea Europeana pentru satisfacerea nevoilor de informare in domeniul sanatatii si securitatii in munca. EU-OSHA, cu sediul la Bilbao, Spania, urmareste sa imbunatateasca vietile oamenilor la locul de munca prin stimularea fluxului de informatii tehnice, stiintifice si economice intre toti cei implicati in chestiunile legate de sanatate si securitate in munca.
http://osha.europa.eu