CNCD: Femeile au dreptul sa se pensioneze, la cerere, la varsta de 63 de ani

06 Decembrie 2010
06 Decembrie 2010
pensionaresistemul unitar de pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a luat la cunostinta despre modificarile aduse de catre Comisia de munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor, cu privire la varsta standard si conditiile de pensionare ale femeilor din proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice.

Colegiul Director apreciaza ca astfel cum a fost modificat articolul in speta (art. 53 alin. 1) produce efecte discriminatorii fata de femei, prin conditionarea de acordul angajatorului a posibilitatii femeilor de a-si continua activitatea in campul muncii pana la varsta de 65 ani este discriminatorie.

Potrivit principiului egalitatii, femeile si barbatii au dreptul de a se pensiona in conditii similare. Statul poate sa stabileasca o varsta de pensionare mai redusa pentru femei prin aplicarea unei masuri afirmative fata de acestea, cu precizarea ca masura afirmativa in cauza trebuie sa se aplice doar la solicitarea expresa si neconditionata a femeilor.

Colegiul Director al CNCD considera ca art. 53 alin. 1 din proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice trebuie sa fie urmatorul: „Varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. Femeile au dreptul sa se pensioneze, la cerere, la varsta de 63 de ani. (…)”.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a inaintat o adresa catre Presedintele Camerei Deputatilor si grupurile parlamentare din Camera prin care a solicitat remedierea acestei situatii in cadrul procedurii votului in plen.

Sursa: CNCD
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]