Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a declarat recent ca romanii care isi doresc salarii mai mari nu cer privilegii pentru ei, ci isi doresc ca statul sa nu mai ia jumatate din salariul lor pentru a plati diverse privilegii pentru cei cu legaturi politice.
"Cand e vorba sa lasam bani romanilor care muncesc, e o problema bugetara. Dar cand e vorba sa dam 50 de miliarde de lei la programe care au mers intotdeauna catre baroni locali si firme de partid, nu mai e problema de buget sau deficit? Romania nu e saraca, e saracita. Oare cutia Pandorei nu se deschide si atunci cand infiintam noi agentii de stat, noi banci de stat, mii de noi posturi la stat, sporuri ridicole si, evident, noi pensionari speciali? Romanii care vor salarii mai mari din munca lor nu cer niciun privilegiu. Ei cer o normalitate, sa nu le mai luam jumatate din salariu ca sa platim tot felul de privilegii pentru cei conectati politic", a declarat Claudiu Nasui in declaratia transmisa
Agerpres.
"E o masura pe care mi-e greu sa cred ca o putem aplica in acest moment. Vorbeam de consolidare fiscala, de acoperirea cheltuielilor, daca venim cu aceasta masura o sa avem o mare problema bugetara. (...) Mi-e greu sa cred ca odata ce deschidem cutia Pandorei, vom mai putea opri generalizarea unui asemenea proiect. Odata ce ai creat o categorie care nu plateste taxe, toate celelalte vor dori sa fie in aceeasi situatie. Sa vedem ce se va intampla, suntem cu ochii pe deficit, pe executia bugetara. In functia de ministru de finante sunt cel criticat in permanenta, pentru ca nu trebuie sa fiu mana larga", a explicat marti Dan Vilceanu, intr-o conferinta de presa, potrivit aceleiasi suese.
Declaratiile ministrului de finante au vizat precizarile facute luna trecuta de ministrul Economiei care explica faptul ca neimpozitarea salariului minim ar putea fi o solutie pentru pastrarea fortei de munca in tara, iar aceasta masura ar putea incepe la 1 ianuarie 2022 intr-un sector privat, precum HoReCa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<