Pentru redresarea economiei actuale, exista voci care spun ca va fi necesara o crestere a ratelor de impozitare, in conditiile in care impozitul pe proprietate in Romania este printre cele mai mici din Europa.
"De ce, totusi, cred ca va fi necesara si o anumita crestere a ratelor de impozitare? De exemplu, in ceea ce priveste impozitul pe proprietate, este printre cele mai mici din Europa, in Romania. Totodata, in Romania, factorul lipsa, factorul care este cel mai rar este capitalul, capitalul intern. Forta de munca avem, productivitate slava Domnului inca mai avem, capitalul intern lipseste dar, si atat cat este, capital intern, 80% din el se duce in bunuri imobiliare. De ce se duce? Nimeni nu a facut o analiza foarte atenta: pentru ca tot sistemul fiscal il incurajeaza pe om sa scoata banii din intreprindere, sa nu-i reinvesteasca si sa-i bage in imobiliare", a explicat economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, in cadrul conferintei online "Bugete nationale in vremuri de pandemie", citat de Agerpres.
Totodata, Valentin Lazea a oferit exemple concrete cu privire la sistemul de impozitare aferent proprietatilor la ora actuala, fiind facute referiri si la efectele negative asupra investitiilor.
"Va dau trei exemple: nr. 1 - taxa pe dividende, care este de numai 5%, deci mai mica decat pe celelalte forme de castig de capital, te invita sa scoti bani din firma si, in loc sa ii reinvestesti in firma si in activitati productive, sa ii duci acasa. Punctul 2: Fiind foarte slab impozitate proprietatile, e tot ca un fel de invitatie de a nu te duce cu banii in actiuni la Bursa sau in fonduri de pensii sau in asigurari sau chiar in investitii productive si, cel mai usor, din punct de vedere fiscal este sa investesti in imobiliare - pentru ca acolo vei fi taxat cel mai putin si, culmea, la asta se mai adauga si Punctul 3. Daca vrei sa faci tranzactii imobiliare, odata ce ai investit in ele, iarasi esti ajutat fiscal, pentru ca primele, nu 90.000 euro, acum Parlamentul in intelepciunea sa a crescut la 140.000 euro vandute, sunt taxate cu TVA de numai 5%", a explicat economistul-sef al BNR, potrivit aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<