legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Diferente semnificative de salariu intre sectoarele de munca din Romania

salarizare 2020salariuInstitutul National de Statistica
Institutul National de Statistica a publicat luni o serie de date cu privire la salariile celor din IT, care castigau 42,5 lei in fiecare ora in octombrie, in vreme ce angajatii din domeniul fabricarii obiectelor de imbracaminte luau putin peste 10 lei pe ora. 
 
Alte date INS arata ca salariul mediu net din octombrie a fost 3116 lei, in crestere fata de septembrie 2019 cu 34 lei, iar salariile medii au urcat cu 14,5% fata de anul precedent, dar cu diferente mari intre domeniile economiei. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in domeniu constructiilor, unde salariile au sarit cu aproape 50% intr-un an. De asemenea, si profesorii s-au bucurat de o marire a lefurilor cu 20%.
 
Guvernul si-a propus sa creasca salariul minim din Romania, lucru care ii va afecta pe angajatorii din mediul privat, care trebuie sa apeleze la noi metode pentru a creste prouctivitatea. Astfel ca noul salariu minim va fi de 2350 de lei lunar, ceea ce ar insemna o indemnizatie de 14 lei/ora (fata de 12,4 lei/ora in prezent).
 
Premiile anuale si primele de sarbatori, in special in decembrie si martie/aprilie, sunt principalii factori care modifica castigul salarial in decursul unui an. Ele influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
 
Spre exemplu, in luna octombrie 2019 au fost acordate, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), ceea ce a condus la o crestere a salariului mediu net fata de luna septembrie 2019. De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
 
 .
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net, potrivit datelor INS, s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 
-  cu 9,8% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
 
-  intre 3,0% si 5,5% in industria metalurgica, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi pe apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor deasigurari si ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare;
 
- intre 2,0% si 3,0% in activitati de posta si de curier, alte activitati extractive, industria constructiilormetalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), alte activitati industriale n.c.a.,activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public deasigurari sociale), fabricarea de mobila, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit siacvacultura), fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor),fabricarea altor produse din minerale nemetalice, colectarea si epurarea apelor uzate, tiparirea sireproducerea pe suporturi a inregistrarilor, extractia minereurilor metalifere.
 
De mentionat este faptul ca s-au inregistrat si scaderi ale salariului mediu net, determinate de:
 
- acordarea in luna septembrie 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare);
 
- nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.
 
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 
-cu 19,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv 17,6% in fabricarea produselor decocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
 
-intre 3,0% si 8,0% in fabricarea produselor din tutun, activitati de editare, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de servicii anexe extractiei;
 
-intre 1,5% si 2,5% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduride pensii, fabricarea bauturilor, tranzactii imobiliare. in sectorul bugetar3 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+3,8% ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice), in administratie publica (+1,3%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,8%).
 
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarizare 2020salariuInstitutul National de Statistica

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 09 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Diferente semnificative de salariu intre sectoarele de munca din Romania Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca suplimentara si munca in zi de repaus saptamanalIntrebare: Daca programul angajatilor in prima saptamana este de 48 de ore (luni-sambata) urmata de zile libere (duminica-luni) si saptamana urmatoare este de 36 de ore (marti - vineri) cu zile libere (sambata - duminica), programul de lucru presupune 8 ore suplimentare sau ma incadrez ca program normal de lucru cu media de 40 de ore pe saptamana?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
ONG. Activitate prestata ocazional. Tip de contractIntrebare: Cum pot fi platite doua persoane fizice (au contract individual de munca in alta parte) care presteaza ocazional activitate (1 data la cateva luni) in cadrul unei asociatii (ONG) care desfasoara si activitate economica? Se poate face conventie civila, le retinem 10% impozit la sursa si depunem declaratia 100? Sau ce alt tip de contract putem folosi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]