In Parlament a fost aprobata saptamana aceasta lista noilor indicatori minimali de ierarhizare in functie de studiile efectuate. Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat cu 212 voturi pentru si 84 impotriva proiectul de lege privind stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare pentru salarizarea personalului din economia nationala.
Se vor majora astfel salariile minime in functie de studii si de postul detinut si vor aparea noi diferentieri fata de cele trei existente in acest moment si care vizeaza doar departajarea in functie de studii superioare sau fara studii superioare si pentru cei din domeniul constructiilor.
Coeficientii aprobati saptamana aceasta corespund unor grade diverse de scolarizare si pornesc de la 1 – pentru muncitorul necalificat (salariul minim uzual, de baza) pana la 11 – coeficient de 2,8 (2,8 X 2.230 lei salariului minim normal, pentru necalificati = 6.244 lei brut), acordat pentru persoanele care si-au luat doctoratul in activitatea pe care o desfasoara.
Astfel, un absolvent de studii superioare va avea un salariu minim brut de baza de 2,2×2.230 – adica 4906 lei brut, iar daca a incheiat si un masterat, va avea un brut de 5575 lei.
Legea va fi trimisa spre promulgare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<