Obligatiile privind apararea impotriva incendiilor difera in functie de calitatea pe care o detineti in cadrul institut iei, respectiv daca sunteti administrator sau conducator al ei, utilizator sau salariat.
Definitie: Utilizatiorul este persoana fizica sau juridica ce foloseste un bun, cu orice titlu, in interesul sau, al altuia sau in interes public.
Daca sunteti adminstrator sau conducatorul al unei institutii aveti, in principal, urmatoarele obligatii
- Sa stabiliti, prin dispozitii scrise, responsabilitatea modului de organizare pentru apararea impotriva incendiilor in unitatea pe care o con duceti, sa le actualizati atunci cånd apar modificari si sa le a du ceti la cunostinta sala riatilor, utilizatorilor si oricaror persoane interesate.
- Sa asigurati identificarea si evaluarea riscurilor de incendiu din unitatea dvs. si sa asigurati corelarea masurilor de aparare impotriva incendiilor cu natura si nivelul riscurilor.
- Sa solicitati si sa obtineti avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu prevazute de lege si sa asigurati respectarea conditiilor care au stat la baza eliberarii acestora.
Atentie: In cazul anularii avizelor sau a autorizatiilor trebuie sa dispuneti imediat sistarea lucrarilor de construct ii sau oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor respective.
- Sa permiteti, in conditiile legii, executarea controalelor si a inspectiilor de prevenire impotriva incendiilor, sa prezentati documentele si informatiile solicitate si sa nu ingreunati sau sa obstructionati in niciun fel efectuarea acestora.
- Sa permiteti alimentarea cu apa a autospecialelor de interventie in situatii de urgenta.
- Sa intocmiti, sa actualizati permanent si sa transmiteti inspectoratului pentru situatii de urgenta ju de tean sau al municipiului Bucuresti lista cu substantele periculoase,, cla sificate potrivit legii, utilizate in ac ti vitatea institutiei pe care o condu ceti. Lista trebuie sa cuprinda men tiuni privind proprietatile fizico-chi mice, codurile de identificare, ris cu rile pe care le prezinta pentru sa na tate si mediu, mijloacele de protectie recomandate, metodele de interventie si prim-ajutor, substantele pen tru stingere, neutralizare sau decontaminare.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
- Sa elaborati instructiunile de aparare impotriva incendiilor si sa stabilit i atributiile ce revin in acest caz salariatilor la locurile de munca.
- Sa verificati daca salariatii cunosc si respecta instructiunile necesare privind masurile de aparare impotriva incendiilor si sa verificati respectarea acestor masuri.
- Sa asigurati constituirea, cu avizul inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean sau al municipiului Bucuresti, a serviciului de urgenta privat, precum si functionarea acestuia conform reglementarilor in vigoare sau sa incheiati contract cu un alt serviciu de urgenta voluntar sau privat, capabil sa intervina pentru stingerea incendiilor.
- Sa asigurati intocmirea si actualizarea planurilor de interventie si sa asigurati conditiile pentru aplicarea acestora.
- Sa permiteti accesul fortelor inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean sau al municipiului Bucuresti in unitatea dvs. – pentru a desfasura activitati de recunoastere, instruire sau de antrenament – si sa asigurati participarea la exercitiile si aplicatiile tactice de interventie organizate de acesta.
- Sa asigurati utilizarea, verificarea, intretinerea si repararea mijloacelor de aparare impotriva incendiilor cu personal atestat, conform instructiunilor furnizate de proiectant.
- Sa asigurati pregatirea si antrenarea serviciului de urgenta privat pentru interventie.
- Sa asigurati si sa puneti in mod gratuit la dispozitia fortelor chemate in ajutor mijloacele tehnice pentru aparare impotriva incendiilor si echipamentele de protectie specifice riscurilor care decurg din existenta si functionarea unitatii dvs., precum si medicamentele pentru acordarea primului-ajutor.
- Sa stabiliti si sa transmiteti catre transportatorii, distribuitorii si utilizatorii produselor dvs. regulile si masurile de aparare impotriva incendiilor, specifice acestora, corelate cu riscurile la utilizarea, manipularea, transportul si depozitarea produselor respective.
- Sa informati de indata inspectoratul pentru situatii de urgenta judetean sau al municipiului Bucuresti despre izbucnirea si stingerea cu forte si mijloace proprii a oricarui incendiu, iar in termen de 3 zile lucratoare sa completati si sa trimiteti acestuia raportul de interventie.
- Sa utilizati n unitatea dvs. numai acele mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor care sunt certificate conform legii.