Intrebare:
In cadrul companiei s-a realizat instruirea unui numar de 2 soferi la cursul de macaragiu. Conform specificatiilor ISCIR, ei au responsabilitati de a nota in registrul macaralei operatiile de mentenanta, responsabilitati care au fost evidentiate intr-o decizie SSM la care au fost adaugate si responsabilitati SSM. Operarea macaralei se face ocazional, functia de baza fiind de sofer. Managerul de resurse umane spune ca nu poate adauga aceste responsabilitati la fisa de post, deoarece functia de macaragiu este o alta functie, si ca trebuie sa ii faca contract nou, contract pe care conducerea nu vrea sa il faca. Având in vedere ca angajatul operereaza macaraua ocazional (maxim 2 ore pe saptamâna) si ca el nu are responsabilitati in fisa postului de macaragiu, care este procedura legala de a acoperi aceste riscuri la locul de munca?
Raspuns:
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca sunt stabilite prin H.G. nr. 1146/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit prevederilor H.G. nr. 1146/2006, daca utilizarea unui echipament de munca este susceptibila sa prezinte un risc specific pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca utilizarea echipamentului de munca este accesibila numai lucratorilor insarcinati cu aceasta atributie.
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Manevrarea macaralelor se face numai de catre macaragii autorizati. Autorizarea macargiilor se face de catre ISCIR in baza prescriptiei tehnice PT CR 8-2009 „Autorizarea personalului de deservire a instalatiilor/echipamentelor si acceptarea personalului auxiliar de deservire”, aprobata prin Ordinul ministrului economiei nr. 2154/2009.
Printre alte obligatii pe care le are, macaragiul trebuie sa respecte instructiunile de exploatare a utilajului, prescriptiile tehnice ISCIR. De asemenea, macaragiul trebuie sa participe efectiv la operatiile de intretinere, revizie si reparatie, precum si la verificarile ce se efectueaza la macaraua pe care o deserveste.
Accesul pe macarale este permis numai macaragiului autorizat si persoanelor a caror activitate este legata de instalatiile respective (RSVTI, personalul de intretinere, revizii si reparatii, de verificare).
Potrivit prevederilor art. 13 lit. d) din Legea nr. 319 a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia de a stabili pentru lucratori, prin fisa postului, atributiile si raspunderile ce le revin in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate. Aceasta obligatie este valabila si in cazul macaragiului.
Daca angajatorul nu doreste sa incheie alte contracte individuale de munca cu cei doi soferi, in baza art. 35 din Legea 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, atunci poate subcontracta aceasta activitate.
Potrivit prevederilor art. 39, alin (9), lit. i) si lit m) din Legea nr. 319 a securitatii si sanatatii in munca, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind manipularea si utilizarea echipamentelor de munca.