Care sunt preocuparile in materie de sanatate si securitate asociate nanomaterialelor?
Exista preocupari semnificative in legatura efectele nanomaterialelor asupra sanatatii. Comitetul stiintific privind riscurile emergente si recent identificate in materie de sanatate (SCENIHR) a constatat ca exista pericole dovedite asociate cu mai multe nanomateriale fabricate. Nu toate nanomaterialele au insa neaparat un efect toxic si este necesara o abordare de la caz la caz, pe masura ce cercetarile in domeniu continua.
S-a constatat ca nanomaterialele au cele mai importante efecte asupra plamanilor, acestea incluzand, printre altele, inflamarea si deteriorarea tesuturilor, fibroza si generarea de tumori. Sistemul cardiovascular poate fi, de asemenea, afectat. Unele tipuri de nanotuburi de carbon pot determina efecte similare celor ale azbestului. Pe langa plamani, s-a constatat ca nanomaterialele ajung si la alte organe si tesuturi, de exemplu in ficat, rinichi, inima, creier, schelet si tesuturile moi.
Din cauza dimensiunii lor mici si suprafetei mari, nanomaterialele formate din particule, sub forma de pulbere, prezinta risc de explozie, spre deosebire de materialele respective de dimensiuni mai mari.
Gestionarea riscurilor nanomaterialelor la locul de munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legislatia UE privind protectia lucratorilor se aplica in cazul nanomaterialelor desi nu face referire explicita la aceste materiale. Deosebit de importante in acest sens sunt Directiva-cadru 89/391/CEE, Directiva 98/24/CE privind agentii chimici si Directiva 2004/37/CE privind substantele cancerigene si mutagene, precum si legislatia privind substantele chimice (REACH si CLP). Aceasta inseamna ca angajatorii trebuie sa evalueze si sa gestioneze riscurile legate de nanomateriale la locul de munca. Daca utilizarea si generarea nanomaterialelor nu pot fi eliminate sau inlocuite prin materiale sau procese mai putin periculoase, expunerea lucratorilor trebuie minimizata prin masuri de protectie, respectand o ierarhie a controlului, prioritatea fiind urmatoarea:
- masuri tehnice de control la sursa;
- masuri organizatorice;
- echipamente individuale de protectie, in ultima instanta.
Desi persista numeroase incertitudini, exista preocupari importante in ceea ce priveste pericolele reprezentate de nanomateriale pentru sanatate si securitate. Prin urmare, angajatorii si lucratorii in egala masura trebuie sa aiba o abordare precauta in ceea ce priveste gestionarea riscurilor atunci cand opteaza pentru masurile de preventie.
Nanomaterialele, sursele de emisie a acestora si nivelurile de expunere pot fi dificil de identificat; totusi, sunt disponibile orientari si instrumente care pot contribui la gestionarea riscurilor reprezentate de nanomateriale la locul de munca.
Citi aici ai alte detalii