Editorial, 04.06.2009 - Gabriela Chirazof
Este un subiect de interes pentru toti cei care platim azi contributia la asigurari sociale pentru ca maine sa beneficiem si noi, precum parintii nostri, de pensie, in conformitate cu Legea pensiilor.
Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor anual, din oficiu, de catre CNPAS, prin casele teritoriale de pensii.
Astfel, stagiul de cotizare se comunica asiguratilor prin Certificatul privind stagiul de cotizare si punctajul realizat in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Anual, pana la data de 31 martie, casa teritoriala de pensii elibereaza fiecarui asigurat certificatul pentru anul calendaristic precedent.
Certificatul se elibereaza o data pe an fara plata. In situatia in care asiguratul solicita certificatul in perioada 1 ianuarie - 31 martie pentru solutionarea unor litigii privind obligatiile si drepturile de asigurari sociale, acesta se elibereaza fara plata. in aceste cazuri casa teritoriala de pensii nu mai are obligatia eliberarii certificatului anual, potrivit legii, pana la 31 martie.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra cost, oricand in timpul anului, tariful serviciului respectiv stabilindu-se anual de CNPAS. Astfel, ori de cate ori in cursul anului asiguratul solicita un alt certificat, acesta se elibereaza contra cost, situatie in care certificatul se elibereaza numai dupa ce asiguratul face dovada platii tarifului.
Certificatul cuprinde:
- stagiul de cotizare al asiguratului pentru anul precedent, defalcat pe luni, respectiv numarul de zile lucratoare si numarul de zile asimilate stagiului de cotizare, potrivit legii. Stagiul de cotizare se defalca si in functie de conditiile de munca;
- situatia defalcata privind platile efectuate in contul bugetului asigurarilor sociale de stat, datorata atat de angajat, cat si de angajator;
- punctajul asiguratului pentru anul precedent, defalcat pe luni, respectiv salariul mediu brut lunar pe economie si veniturile realizate care au constituit baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale;
- stagiul de cotizare al asiguratului, corespunzator perioadelor de asigurare realizate dupa 1 aprilie 2001;
- punctajul asiguratului, corespunzator perioadelor de asigurare realizate dupa 1 aprilie 2001.
Pentru perioadele de asigurare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 certificarea stagiului de cotizare si a punctajului asiguratului se va face treptat, pe masura preluarii si prelucrarii datelor privind evidenta asiguratilor.
___________________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, Legea pensiilor ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana!
___________________________________________________