In materie de servicii medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor, discutam despre:
- examenul medical la angajarea in munca,
- de adaptare,
- periodic,
- la reluarea activitatii,
- supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Examenul medical se face, de regula (si lucratorul poate solicita examen medical de medicina muncii) la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare / control medical periodic / adaptare / reluarea muncii / supraveghere speciala / la cerere / schimbarea locului de munca / altele, conform modelului prevazut in anexa nr. 2 la HG, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la HG.
Atentie mare la faptul ca rezultatele examenului clinic si ale celorlalte examene medicale se inregistreaza in dosarul medical.
Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, oricare din examenele medicale amintite mai sus se finalizeaza cu „Fisa de aptitudine” care se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Ce trebuie sa stim despre controlul medical periodic?
Conform specialistilor, acesta se efectueaza obligatoriu tuturor lucratorilor iar frecventa este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 la HG si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului (art. 20-21).
Potrivit art. 37, dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional se pastreaza la structura de medicina muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul.
Nu uitati faptul ca dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator.
Dosarele medicale trebuie pastrate la structurile de medicina muncii cel putin 40 de ani de la incetarea expunerii, in cazul expunerii profesionale la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro