Asadar, este important de retinut ca prin contractul de mandat, o parte (mandant) imputerniceste cealalta parte (mandatar) de a o reprezenta la incheierea de acte juridice, iar aceasta, prin acceptarea mandatului, se obliga sa actioneze in numele si pe contul mandantului.
De asemenea, trebuie mentionat faptul ca un contract de mandat nu se va incheia pentru a evita incheierea unui CIM, legislatia in vigoare nu permite acest lucru.
"Va rugam sa ne precizati, daca o persoana, care are incheiat un contract de mandat cu firma noastra, are dreptul la tichete de masa? De asemenea, va rugam sa ne precizati, daca aceasta persoana beneficiaza de prevederile contractului colectiv de munca?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Vom readuce aminte cititorilor ca Legea 142/1998 a adus posibilitatea, pentru personalul incadrat cu CIM, de a beneficia de alocatia individuala de hrana acordata sub forma tichetelor de masa si suportate integral de catre angajator.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Cine poate beneficia de tichete de masa?
Pentru a raspunde intrebarilor de mai sus precizam ca potrivit art. 1 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui (CIM) pot BENEFICIA de o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.
IMPORTANT! Tichetele de masa pot fi acordate doar personalului incadrat cu CIM, asadar persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat nu vor beneficia de tichete de masa.
Pentru a raspunde celei de-a doua intrebari, mentionam ca prevederile contractului colectiv nu le sunt aplicabile celor care au contract de mandat. Conform Legii62/2011 a dialogului social, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel.
Sursa: PortalCodulMuncii